5 oktober: Orgaandonatie

5 oktober: Orgaandonatie

Sinds het wetsvoorstel voor actieve donorregistratie werd aangenomen door de Tweede Kamer is orgaandonatie een hot topic in Nederland. Maar er is ook veel onduidelijkheid en onwetendheid. Dit is niet nieuw. Mensen hebben zich vaak niet verdiept in het onderwerp waardoor ze bijvoorbeeld niet weten welke keuzemogelijkheden er zijn met betrekking tot orgaandonatie. Jeantine Reiger, Communicatie Manager van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), heeft voor ons een hoop vragen beantwoord.

 

Ook was Djuna Maes bij ons te gast in de studio. Djuna Maes (foto rechts) heeft Cystic Fibrosis (CF), oftewel taaislijmziekte. CF is een aangeboren aandoening die niet te genezen is. Door een genetische afwijking is het slijm in de longen bij mensen met CF uitzonderlijk taai. Longen, alvleesklier en lever gaan daardoor steeds slechter functioneren.

Eind 2009 kreeg Djuna 2 donorlongen. Helaas werden deze longen afgestoten en begon het wachten op ‘longen nummer 5 en 6’. Dankzij een tweede donor is ze gered. Djuna leeft nu – zoals ze zelf verwoordt – ‘met heerlijke lucht en zingend met het raam open’. ‘What a difference a day makes’ is haar levensmotto. Djuna Maes deelt haar optimisme graag via Twitter @DjunaMaes.

Wil je meer weten over orgaandonatie. Check dan de website: https://orgaandonatie.nu/

Voor sommige mensen is praten over orgaandonatie niet altijd even makkelijk omdat er zaken zoals het geloof meespelen. Bekijk hier hoe Souad het gesprek is aangegaan.

 

De show over orgaandonatie werd op 5 oktober uitgezonden op Radio Rijnmond via 93.4FM. Heb je de show gemist of wil je hem graag nog een keer terugluisteren? Dat kan via de link hieronder.

 

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *