9 SEPTEMBER: DAG VAN DE DEMOCRATIE

9 SEPTEMBER: DAG VAN DE DEMOCRATIE

In maart 2018 mogen we als Rotterdammers weer onze stem laten horen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voordat het zo ver is viert de stad Rotterdam op zaterdag 9 september ‘De dag van de Democratie’. Op deze dag staan we als stad stil bij het belang van de democratie. Aan de hand van diverse activiteiten voor alle Rotterdammers- jong en oud- laat de gemeente zien en voelen dat democratie in Rotterdam veelzijdig en vernieuwend is, maar niet zomaar vanzelfsprekend. Deelname aan de activiteiten is gratis en iedere deelnemer krijgt een presentje!

De viering van de internationale dag van de democratie vindt elk jaar plaats. Deze bijzondere dag is tien jaar geleden in het leven geroepen door de algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties. Het doel van deze dag is om de democratie nog dichter bij de gewone burger te brengen.

Op zaterdag 9 september wordt de Dag van de democratie voor het eerst ook in Rotterdam gevierd. Rotterdam hecht waarde aan de mening van alle Rotterdammers. Iedere Rotterdammer kan meedenken, meedoen en meebeslissen over de toekomst van zijn of haar stad, buurt en straat. Dit wordt op 9 september nog eens verduidelijkt. Op deze dag wil de gemeente jou als Rotterdammer laten ervaren dat democratie meer is dan eens in de vier of vijf jaar verkiezingen. Daarnaast is deze dag voor politici een uitgelezen kans om in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 een kijkje in de keuken te geven.

Het stadhuis staat op deze dag voor iedereen open en dient als centrale plek van waaruit alle activiteiten zullen plaatsvinden. Tegelijkertijd zijn er ook activiteiten in de stad en in de gebieden. Met behulp van deze diverse activiteiten brengt de gemeente de democratie nog dichter bij de Rotterdammers en vieren we in Rotterdam samen de democratie. stadhuis

Welke activiteiten zijn er? Je kunt onder andere een rondleiding door het stadhuis krijgen. In het stadhuis is democratie dagelijks in actie. De bodes van het stadhuis weten precies wat er binnen gebeurt en zijn dan ook geweldige gidsen bij een rondleiding door het gebouw.  En wethouder Eerdmans zet speciaal voor deze dag zijn kamers voor de bezoekers open. Ook kun je in gesprek gaan met het college en de raad. Je kunt jouw prangende vragen vooraf insturen. Een selectie hiervan wordt dan tijdens het gesprek besproken en beantwoord door de aanwezige politici. Verder is er een raadsimulatiespel light. Tijdens dit spel mag je zelf gaan debatteren in de raadzaal. Uiteraard is er ook voor kinderen en jongeren wat te beleven. Zo is er een leuke en leerzame speurtocht door het stadhuis en kun je een bezoek brengen aan BlueCity (het oud Tropicana gebouw), een initiatief dat subsidie heeft ontvangen van Citylab010.

Dag van de democratieStemmen doe je zo

Enthousiast geworden? Voor meer info over de activiteiten en aanmelden kun je terecht op de website van de gemeente Rotterdam!

 

 

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *