Den Hoed ophouden voor kankeronderzoek

Den Hoed ophouden voor kankeronderzoek

Elk uur krijgen meer dan tien mensen de diagnose kanker. Het Rotterdamse kankerinstituut Daniel den Hoed strijdt al 100 jaar tegen deze verschrikkelijke ziekte. Het afgelopen jaar hebben ze door verschillende acties ruim 2 miljoen euro ingezameld. Leonore Tuyt is development director bij stichting Daniel den Hoed en vertelt meer over dit jubileumjaar. 

 

Eerst even vier feiten over kanker:

1. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 110.000 mensen de diagnose kanker, dat zijn er meer dan 10 per uur en dat aantal blijft stijgen.

2. Meer dan 43.000 mensen per jaar overlijden aan kanker, in Nederland.

3. In 1950 was de vijf-jaars-overleving van patiënten gemiddeld 25 procent. Dus vijf jaar na de diagnose kanker was nog 25 procent van de patiënten in leven. Inmiddels is dit percentage gemiddeld 61 procent geworden.

4. Bij mannen komen met name de volgende typen kanker voor: prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Bij vrouwen komen het meest voor: borstkanker, darmkanker en longkanker. Kankersoorten die bij kinderen en jongeren het meest frequent voorkomen zijn leukemie, lymfomen en hersentumoren.

 

Daniel den Hoed 100 jaar, wat een mijlpaal! Wat zijn eigenlijk de grootste mijlpalen in het kankeronderzoek van de afgelopen 100 jaar?

Leonore Tuyt:  “Met de komst van dokter Daniel den Hoed naar het Rotterdamsch Radio-Therapeutisch Instituut, zo heette het instituut voordat het naar hem werd vernoemd, kwam ook de introductie van de multidisciplinaire aanpak van kanker. Dus niet m eer alleen bestraling, maar waar mogelijk ook operatie en medicijnen, maar uiteraard is er veel meer gebeurd.”

 

Meer mijlpalen van 100 jaar Daniel den Hoed zijn HIER te vinden in de vorm van een tijdlijn. Als je klikt op een jaartal dan komt er links onder meer informatie.

 

Er is 2,3 miljoen euro ingezameld dat onder andere gebruikt gaat worden voor de bepaling van de behandeling op basis van DNA-materiaal, maar wat houdt dat precies in?

“Kanker ontstaat door een opeenstapeling van afwijkingen in ons genetisch materiaal, ons DNA. Cellen met zo’n verzameling van DNA-afwijkingen gaan ongecontroleerd groeien, ze doen hun werk niet meer, vormen een tumor en verdringen de gezonde cellen. Lang is het zo geweest dat alle patiënten met een bepaalde soort kanker dezelfde behandeling kregen. Maar de genetische afwijkingen zijn bij iedereen verschillend en dus willen we dat elke patiënt een therapie krijgt die op zijn of haar situatie is afgestemd.”

 

 

Dat noem je therapie op maat. Artsen en onderzoekers streven naar een behandeling die optimaal is voor elke individuele patiënt, want iedereen is anders. “Dit lukt steeds beter, dankzij onderzoek naar de biologie van kankercellen en hoe ze afgeremd of gedood kunnen worden. Met de opbrengsten van alle acties in het jaar 2014 willen we zeer geavanceerde apparatuur aanschaffen, die de toepassing van therapie op maat dichterbij moet brengen”, vertelt Leonore.

 

Ter afsluiting van 2014 hadden jullie op 28 november een galadiner. Welke actie hebben jullie daar gehouden?

Leonore: “Ook op het galadiner van vrijdag 28 november, precies op de honderdste verjaardag van Daniel den Hoed, hebben we geld ingezameld voor therapie op maat. Bedrijven, maar ook particulieren konden een tafel voor 10 personen kopen kopen voor € 5.000. Daarnaast was er ook een loterij. De gehele avond zelf heeft € 132.940 opgebracht, dus weer een prachtig bedrag voor onderzoek naar betere behandeling van kanker.”

 

Op het diner hebben is er ook een filmpje laten zien dat gaat over 100 jaar Daniel den Hoed, in de vorm van een boek met foto’s. De video staat onderaan! Leonore Tuyt: “Het filmpje is ingesproken door Willem den Hoed, de zoon van Daniel den Hoed. Dat was wel een heel bijzonder moment aan het begin van  de avond. Het filmpje is nu op Youtube te zien, op ons kanaal 100 jaar Daniel den Hoed.”

Share This

About the author

Sharina

Ik studeer journalistiek in Tilburg en voor mijn opleiding ben ik ook daar gaan wonen. Dat is alweer 2,5 jaar geleden. Uiteindelijk wil ik de radio kant op en bij Chicks and the City krijg ik de kans om mij te ontwikkelen, brutaal te zijn en het is natuurlijk ontzettend gezellig! Mijn andere grote passie is haken en ook dat doe ik met hart en ziel.

View all articles by Sharina

2 comments

  1. Jan Aandelen

    Het is belachelijk dat er nu na al die jaren nog geen geneesmiddel bestaat tegen kanker. Zoveel goede doelen die geld ontvangen, kan er niet eens vaart gezet worden achter die onderzoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *