LegalThings One lanceert Ja-tegen-seks-app gelijktijdig met nieuwe Zweedse zedenwet

LegalThings One lanceert Ja-tegen-seks-app gelijktijdig met nieuwe Zweedse zedenwet

Het #MeToo tijdperk leert ons hoe belangrijk het is, dat beide partijen overduidelijk instemmen met het hebben van seks. Miscommunicatie tussen twee personen kan er helaas toe leiden dat iemand iets tegen zijn zin doet, terwijl de ander het misschien niet eens in de gaten heeft. De nieuwe app ‘LegalFling’ van LegalThings One wil hier verandering inbrengen!

LegalThings One is een Nederlandse Software platform die zich specialiseert in live contracten op blockchain. Dit zijn contracten waar zowel mensen als robots eenvoudig en veilig in kunnen werken.

Vandaag lanceert het platform wereldwijd de gratis app ‘LegalFling’ voor iOS en Android. Met deze langverwachte app kun je juridisch vastleggen of je seks met iemand wilt en onder welke voorwaarden. De app biedt de oplossing om ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan. LegalFling verschijnt net drie dagen voordat de aangescherpte Zweedse zedenwet op zondag 1 juli ingaat. Deze wet schrijft voor dat seks zonder expliciete toestemming aangemerkt kan worden als verkrachting. In Zweden neemt het aantal gemelde seksuele misdrijven toe. Met de nieuwe wet hopen wetgevers het tij te kunnen keren.

“Waarschijnlijk zal negen op de tien van de gebruikers zich netjes gedragen”.

De makers van LegalFling hopen dat hun app uitkomst biedt. LegalFling is ontwikkeld door ex-advocaten in samenwerking met een slimme app bouwer. Maar hoe werkt het precies?
Heel simpel! Je vraagt toestemming via de app, waarin je duidelijk maakt wat jouw bedoelingen zijn. De tegenpartij kan het verzoek met slechts één veeg accepteren of weigeren.

Vervolgens kun je instemmen met foto’s maken, maar dat die bijvoorbeeld niet gedeeld mogen worden. Als iemand de regels overtreedt, kan de gebruiker zich beroepen op een boeteclausule die aan de overeenkomst is verbonden. Dit maakt het dus makkelijker om naar de rechter te stappen en deze boete af te dwingen.

“Waarschijnlijk zal negen op de tien van de gebruikers zich netjes gedragen”, zegt mede-uitvinder Rick Schmitz. “Maar mensen moeten er rekening mee houden dat wanneer iets gebeurt tegen iemands wil, je het haasje bent. Niet alleen in Zweden, maar nu ook daarbuiten. Deze app biedt wetgevers een helpende hand. We verwachten dat duizenden Zweden onze applicatie zullen downloaden”, vertelt hij.

“Met LegalFling, heb je niet het gevoel dat je een contract aan het maken bent, het lijkt meer op het sturen van een WhatsApp-bericht dat duidelijke afspraken aangeeft”.

Schmitz legt verder uit, dat LegalFLing een live contract is. Volgens hem toont de app aan, dat het bij een overeenkomst niet altijd om een statisch stuk papier gaat, maar om iets waarmee je voortdurend communiceert. “Met LegalFling, heb je niet het gevoel dat je een contract aan het maken bent, het lijkt meer op het sturen van een WhatsApp-bericht dat duidelijke afspraken aangeeft”.

Chicks And The City besteedt vaker aandacht aan het onderwerp seksuele intimidatie. Zo spraken wij dit seizoen nog met wijkagenten Kita Badloe en Loubna Laabid over straatintimidatie

Foto: David Švihovec via Unsplash

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *