S01E34 Rotterdam heeft een American Football team voor dames: Rebels Rotterdam

S01E34 Rotterdam heeft een American Football team voor dames: Rebels Rotterdam

Rebels Rotterdam is een American Football team voor dames, opgericht in 2018 door Patricia van Haare, Liza Lenti en Jessy van Deurzen. Inmiddels bestaat het team uit 15 dames van verschillende leeftijden en culturele achtergronden.

American Football
De sport kent in Amerika een immens grote populariteit onder vrouwen. Maar ook in Duitsland is er al een vrouwen competitie voor American Football. In januari dit jaar hebben de oprichters de vereniging officieel vastgelegd bij de notaris en is deze aangesloten bij de American football-bond in ons land, de AFBN. “Daarmee is Rebels Rotterdam de eerste American football-vereniging voor vrouwen bij de AFBN”, zeggen de oprichters.”

Vrouwencompetitie in Nederland
De eerste stappen zijn dus gezet en de AFBN is nu bezig met het opzetten van een Nederlandse vrouwencompetitie. Naar verwachting zal er volgend jaar een kleine competitie kunnen worden gestart. Het seizoen is nu ten einde, in februari 2020 gaan de Rebels Rotterdam weer van start met het nieuwe seizoen. Speelser Natalie: “In het nieuwe seizoen werken we naar een vriendschappelijke wedstrijd toe tegen een team dat ook toevalligerwijs Rebelz heet. Tevens ambiëren we om regelmatig naar Duitsland te gaan en daar tegen de vrouwenteams de uitdaging aan te gaan. Deze sport ziet er misschien heftig en explosief uit, (dat is het ook wel), maar in onze sportuitrusting zijn we goed beschermd.”

De podcast
Op Woensdag 11 december zijn Natalie Dupon (cornerback) en Patricia van Haare (Linebacker) te gast bij Chicks and the City. De chicks gaan het met de rebels hebben over hoe het is om deze stoere vrouwensport uit te oefenen. De Chicks and the City podcast wordt tussen 18:00 en 19:00u live opgenomen in Bibliotheek Rotterdam op de jongerenvloer (1e verdieping). Je bent van harte welkom om de podcast opname live bij te wonen. Vanaf vrijdag 14 december vind je de complete podcast terug op onze website.

Sluit je aan bij Rebels Rotterdam
Ben jij na het lezen van dit bericht enthousiast geworden over het American Football, en lijkt het je leuk om een keertje mee te trainen met de Rebels Rotterdam? Dat kan! In het team van 15 meiden is er nog plek zat. Het zou super tof zijn om het damesteam aankomend seizoen uit te breiden. Als je graag meer info wil dan kan je een mail sturen naar info@rebelsrotterdam.nl Het team traint op maandag en donderdag van 20.00-22.00 uur. Locatie: 010 Trojans, Buitendijk 100, 3078 XC Rotterdam

Wil je meer weten over American Football, lees dan verder onder de foto. Daar leggen we de spelregels uit.

Het team van Rotterdam Rebels

De spelregels
American Football is in het kort landje pik, er mag heel veel, maar er zijn uiteraard ook regels om het spel in goede banen te leiden. Dit zijn de hoofdlijnen:

 • De aanvallers krijgen steeds 4 kansen om 10 yards verder te komen. Als dit lukt krijgen ze 4 nieuwe kansen. 10 yards is iets meer dan 9 meter. Een kans wordt ook wel een down genoemd.
 • De kans begint zodra de center de bal beweegt om aan de bal aan de Quarterback te geven.
 • De kans eindigt als en waar de speler met de bal wordt neergehaald of het veld uitstapt.
 • De aanvallers mogen de bal één keer naar voren gooien. Maar ze mogen ook rennen met de bal.
 • Na de vierde pogingen mag de verdediging hun poging beginnen waar de play is geëindigd. Als de aanval denkt dat ze de 10 yards niet gaan redden, trappen ze de bal zo ver mogelijk weg. Dit wordt een punt genoemd.
 • Als je met de bal in de Endzone komt krijg je 6 punten. Dit heet een Touchdown. Je krijgt dan een extra kans om te scoren. Je mag hem dan door de palen trappen voor 1 punt Extra point of nog eens in de endzone lopen voor 2 punten.
 • Als je de bal door de palen trap in plaats van een Touchdown te lopen krijg je 3 punten. Dit heet een Field goal.

DE OPSTELLING

 • De Center is een lineman die de bal aan de Quarterback geeft.
 • De Guards en de Tackles beschermen de Quarterback.
 • De Quarterback gooit de bal naar de Receivers of Tight End of geeft de bal aan een Running Back.
 • De Receivers lopen een patroon om de bal te vangen.
 • De Running Back kan de bal krijgen, maar kan ook een patroon lopen en vangen of mee helpen om de bal te beschermen.
 • De Tight End kan een patroon lopen voor de bal, maar helpt ook wel eens de lijn.
 • De Ends en de Tackles vallen de quarterback en runningback aan.
 • De linebackers staan op afstand om een pass te onderscheppen, maar komen meteen de lijn helpen als de aanval gaat rennen met de bal.
 • De Cornerbacks proberen te voorkomen dat de Receivers een bal kunnen vangen.
 • De Safety is de laatste bescherming achterin het veld.

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *