11 april: Nationale poepdag!

11 april: Nationale poepdag!

Poep kan je van alles vertellen over je gezondheid. Daarom organiseert de `Maag Lever Darm Stichting jaarlijks de Nationale Poepdag ‘ om het belang van achteromkijken te benadrukken.

Te gast is chirurg- proctoloog (of plat gezegd anus-chirurg) Vera Rempe. En nee, dit was niet ‘wat ze later wilde worden’. Zoals het vaak gaat met banen, rol je er vanzelf in. Vera merkte tijdens haar opleiding tot specialist dat ze behalve opereren ook heel veel lol had in het voorlichten van mensen over hun eigen lichaam, ze geruststellen over dingen waar ze niet veel van weten maar wel grote zorgen over hebben.

Anale klachten zijn nog altijd taboe en staan in de schaduw van levensbedreigende aandoeningen zoals kanker. Zo weten patiënten vaak meer over kanker dan over hun dagelijkse behoefte en het lichaamsdeel dat ze daar dagelijks bij gebruiken.

Dat Taboe zorgt voor veel onwetendheid. Mensen hebben vragen als wat kan ik er zelf aan doen/verbeteren? Wie kan mij helpen? En hoe dan? Is het altijd met een mensonterend onderzoek of afgrijselijke operatie of kan het ook simpeler (ja dus)).

Door schaamte wordt die onwetendheid in stand gehouden, want als je er niet over praat, geeft niemand je tips en advies waar je iets aan zou kunnen hebben.

Vera zegt dan ook vaak: “Ik red geen levens, maar wel het ‘DAGELIJKS leven’ van patiënten. Zo noemen patiënten het vaak ook als de behandeling klaar is, dat ze hun leven weer terug hebben”.

In de kliniek waar Vera werkt komt ze dan ook dagelijks veel patiënten tegen met klachten die al lang geleden hadden kunnen worden opgelost, als toen maar het juiste advies was gegeven en/of opgevolgd. Vaak zonder operaties of nare onderzoeken.

Veel van de adviezen gaan over poep-gedrag.

Van de beste houding op de wc, tot advies over het eten van vezels, tot de beste manier om je billen af te vegen. Met heel veel huis-tuin- en keukenadvies kom je dus een heel eind.

Omdat er nog veel onwetendheid is hadden we afgelopen woensdag 11 april genoeg te bespreken met Vera. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Een laatste grotebelangrijke boodschap van Vera: Heb je poepklachten, zoek er dan hulp voor ondanks dat het taboe is.

PS. Vul de poepwijzer in! En kom erachter hoe gezond jouw poep is.

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *