11 mrt Korrie Louwes: ”blijf altijd dicht bij jezelf”

11 mrt Korrie Louwes: ”blijf altijd dicht bij jezelf”

Wat een eer en uitdaging om in gesprek te mogen gaan met meiden van Chicks and the City over onder meer politiek! Eervol omdat zij als geen ander voeling hebben met wat meiden in Rotterdam bezig houdt, uitdagend want hoe maak je op het eerste oog zoiets saais als politiek sexy voor echte Rotterdamse citychicks?

Een goed begin is de drie belangrijkste geleerde lessen in vier jaar wethouderschap te delen: je uiterste best doen, luisteren en dicht bij jezelf blijven.

Er zijn natuurlijk meiden met politieke ambities. Met hard werken en vanaf dag in de politieke partij van je keuze concrete politieke activiteiten doen leg je een hele goede basis voor elke politieke functie die je ambieert.

Korrie-Louwes

Ik vermoed echter dat dit niet voor de meesten geldt. Politiek lijkt soms ver af te staan van wat mensen bezig houdt in het dagelijkse leven. Maar niets is minder waar! Veel jongeren maken zich zorgen over de aansluiting van hun studie op de banen die er straks voor ze zijn. Of zijn boos en/of verdrietig over hoe politici spreken over werkloze jongeren als niet-willers, Ook maken jongeren zich zorgen over de houdbaarheid van onze planeet. Vele jongeren dragen hun steentje bij aan een socialere samenleving of dat nu is met zorg voor hulpbehoevende familieleden of extra diensten draaien op de sportvereniging. En daar begint luisteren! Die politici die hun oor te luister leggen en daarmee aan de slag gaan, zijn naar mijn mening de politici die echt goed bezig zijn. Tot op de dag van vandaag maakt dat het verschil, juist voor een duurzame, sociale en economisch houdbare samenleving. Niemand van ons – ook de politiek niet – kan zonder anderen. Dat was altijd al zo, maar juist nu anno 2015 meer waar dan ooit, omdat wederzijdse afhankelijkheden steeds groter worden in de huidige netwerksamenleving.

18 maart kiezen we voor onze politieke vertegenwoordigers in de Provinciale Staten. Ook dat lijkt ver van het bed.

De provincie beslist over veel zaken die we vaak voor lief nemen, zoals het behoud van groengebieden, goede verbindingen ook waar niet zoveel verkeer is, passende ruimte voor bedrijven en behoud van cultureel erfgoed. Zaken die je mist, als ze er niet meer zouden zijn. Zaken waarvoor we mensen nodig hebben die met passie, kennis van zaken en betrokkenheid dit soort besluiten kunnen nemen. Daarvoor is het nodig dat zoveel mogelijk mensen stemmen, want alleen dan hebben de gekozenen een echt breed gedragen mandaat. Graag geef ik daarbij ook nog een paar andere tips mee.

Tip 1: Stem vooral ook op vrouwen en dan niet de hoogstgeplaatste (die komt er toch wel in) maar eentje daaronder die je persoonlijk aanspreekt. Nog altijd zijn er veel minder vrouwen in de politiek dan mannen.

Tip 2: Als je niet goed weet welke partij te kiezen, doe dan de stemwijzer en let daarbij op de vragen die jou echt interesseren! Noteer die vragen en bekijk welke partij in hun verkiezingsprogramma het dichtste bij komt.

En dat brengt me op het derde punt, blijf altijd dicht bij jezelf! Alleen zo hou je het vol. Dat geldt ook zeker voor een wethouder die altijd en overal in functie is. Dat is zowel vaak het mooie (nog nooit zoveel geleerd van zoveel verschillende mensen) als soms het zware (te weinig tijd voor mijn echtgenoot en zonen).

Er is ook een uitdagend inspirerend werkzaam leven voor en na de politiek. Als adviseur voor Berenschot ervaar ik elke dag hoe waardevol het is geweest niet alleen veel (management)ervaring en kennis te hebben opgedaan bij mijn vorige werkgevers, maar ook die politieke dimensie van binnenuit zelf te hebben beleefd.

Ik hoop dan ook dat vele citychicks het politieke stokje willen overnemen.

 

Korrie Louwes, Oud-Wethouder Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie (2010-2014),

voor Chicks And The City

 

Korrie was woensdag 11 maart te gast en sprak met de chicks over (vrouwen en) de politiek!

 

Luister de show HIER  van 11 maart terug!

 

19:00-20:00 op 93.4 fm Radio Rijnmond

Share This

About the author

CATC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *