18 OKTOBER: HET WIJKPALEIS

18 OKTOBER: HET WIJKPALEIS

In de huidige maatschappij, waarin we vandaag de dag leven lijkt het soms alsof de kloof tussen individuen groter wordt. Dit heeft uiteenlopende redenen. Zo zijn we bijvoorbeeld minder bereid om naar de mening van een ander te luisteren en vinden we het lastig om ons in een ander te verplaatsen. In het Wijkpaleis aan de 1ste Middelandstraat in Rotterdam is dat gelukkig niet het geval. Daar komen buurtgenoten samen om elkaar een handje te helpen. De deur of in dit geval, ‘het raam’ van het Wijkpaleis staat voor alle culturen en alle leeftijden uit de wijk open!

“Het is een plek waar maken en ontmoeten samenkomen”, vertelt initiatiefneemster Marieke Hillen. Buurtbewoners, vrijwilligers, maar ook beginnende ondernemers zoals kledingontwerpers of meubelmakers zijn van harte welkom om hun kennis en vaardigheden met anderen te delen.

In het Wijkpaleis kun je dan ook speciale werkplaatsen vinden. Zo is er een houtwerkplaats, een textielatelier en een open atelier. Op bepaalde vaste dagen en tijden kun je bij de verschillende werkplaatsen terecht om aan jouw product of project te werken en uiteraard kun je advies vragen van de ervaringsdeskundigen.

Marieke Hillen ziet ‘maken’ als een bijzondere vorm van leren. Daarnaast leidt het ‘samen maken’ tot inspirerende ontmoetingen tussen verschillende buurtgenoten: culturen, economisch sociale achtergronden, maar ook zeker de verschillende leeftijden. Hierdoor is het Wijkpaleis dus echt een plek waar je kunt werken aan jouw persoonlijke groei en netwerk. En dat allemaal gewoon in jouw eigen wijk!

“Liefde gaat door de maag”, zeggen we weleens. Samen eten en drinken brengt mensen bij elkaar. Het is dan ook niet zo gek dat er in het Wijkpaleis ook een keuken is te vinden. In de keuken en kantine maken vrijwilligers en buurtgenoten diverse gerechten klaar. Vrijwilligers en in het Wijkpaleis bekende gezichten Fatma Bhageloe (foto) en Kameroen Sawah verzorgen wekelijks met een stralende lach, warme en lekkere maaltijden voor de buurtbewoners.Wijkpaeis buiten

Wat maakt het Wijkpaleis uniek? Het zijn de buurtbewoners en vrijwilligers die elkaar en de buurt een warm hart toe dragen. De buurtbewoners zijn als het ware de eigenaars!

Tijdens de show vertelde Marieke Hillen ons waarom het Wijkpaleis belangrijk is voor de buurtbewoners. Daarnaast bespraken wij ook hoe belangrijk het is om een ontmoetingsplek te hebben in de wijk.

Op Facebook en Instagram kun je virtueel rondsnuffelen in het Wijkpaleis! Ook kun je hier kennis maken met de vrijwilligers Fatma en Kameroen. Zij waren een keer te gast in het ochtendprogramma Koffietijd.

Woensdag 18 oktober waren Marieke Hillen en Germinia Franken te gast bij Chicks And The City van 19.00- 20.00 uur op 93.4 fm. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *