2 mrt: Depressie bij Jongeren

2 mrt: Depressie bij Jongeren

Wij zijn: Falicia, Sugda, Elwin, Alev, Ikram en Serap. Als studenten aan de Hogeschool Rotterdam die de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening volgen hebben wij onderzoek gedaan naar depressie bij jongeren.

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van ‘Project Activerend Werken’, waarbij we de zelfredzaamheid van een actuele doelgroep mochten onderzoeken. Met Chicks And The City als opdrachtgever hebben wij ons verdiept in het onderwerp depressie bij jongeren.

Er heerst nog veel taboe rond dit onderwerp daarom hebben wij onderzocht hoe stigmatisering een barrière kan vormen bij jongeren met psychische problematiek, bij het bekend maken van het probleem en het zoeken naar hulp. Ook is er onderzocht wat jongeren zelf zouden kunnen doen om uit een depressie te komen

De stemmingsstoornis trof ook projectgroepslid Elwin die vanaf zijn 14e tot zijn 23e depressieve episodes heeft gehad en zal hier over vertellen in de show. Hij heeft al bijna 2 jaar geen last meer van depressieve klachten en organiseert tegenwoordig in samenwerking met de Depressie Vereniging en het PowerPlatform gespreksgroepen voor studenten met depressie op de Hogeschool Rotterdam.

Het PowerPlatform van de Hogeschool Rotterdam is een platform voor en door studenten met

een functiebeperking. Onder functiebeperking verstaan zij o.a. fysieke en psychische beperkingen,

chronische ziekte, maar ook dyslexie. Het doel is om informatie te geven over het studeren

met een functiebeperking en over de mogelijkheden voor aanpassingen en voorzieningen om

succesvol te studeren. Daarnaast organiseert het platform verschillende activiteiten voor deze doelgroep.

Tijdens de uitzending zal Nathalie Kelderman, de directeur van de Depressie Vereniging, gebeld worden om te vertellen over deze patiëntenorganisatie. Zij zal vertellen wat het doel is van deze organisatie en licht ook het lotgenotencontact toe.

Ook hebben wij Frensis, een depressie ervaringsdeskundige, in de show te gast die zijn ervaringen met jullie wil delen. Frensis is een student fysiotherapie van Hogeschool Rotterdam, ook werkt hij als coach en spoken word artiest.

Hoe is het om een depressie te hebben, waar loop je tegen aan, hoe kom je er van af en waar kunnen mensen in de omgeving op letten?

Dat en meer hoor je hier terug: 

Share This

About the author

Natasja

Presentatrice (radio, tv en events) en projectcoördinator Natasja Morales is bekend in de wereld van meidenradio. Eerder ontwikkelde en presenteerde zij meidenradio met meiden uit het centrum van Rotterdam (Chica Radio). 
 Morales heeft dit meiden participatie radio project in 2005 bedacht en opgezet en organiseert dit project sindsdien met succes. Over Natasja en Chicks And The City: Natasja wordt geboren in een gezin waarbij huiselijk geweld en drugsverslaving van beide ouders een feit waren. Natasja vond school en opleiding belangrijk dus heeft dit daarom altijd op de eerste plaats gezet. Haar jeugd heeft haar geïnspireerd om het meiden radioproject Chica Radio/Chicks And The City op te zetten waarmee ze jonge meiden een stem geeft en werkt aan de zelfredzaamheid van deze meiden. In de jongeren documentaire De meiden van Chica Radio laat Natasja als maker en personage een stuk uit haar privéleven zien en is de leus een dubbeltje kan wel een kwartje worden een rode draad. Chicks and The City wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en RTV Rijnmond. Meer over Natasja Morales (www.tasje.com)

View all articles by Natasja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *