20 mei: een (licht) verstandelijke beperking & eigen kracht

20 mei: een (licht) verstandelijke beperking & eigen kracht

Mijn naam is Monique van Dam, ik werk als cliëntondersteuner bij MEE Rotterdam.

20150512_171729

De doelgroep waarmee ik werk, hebben allemaal een beperking.

Dit kan een lichamelijke of verstandelijke beperking zijn, maar ook niet aangeboren hersenletsel of een chronische ziekte.

Als cliëntondersteuner werken de meeste medewerkers nu ook in een Wijkteam. Mijn wijkteam is in het Oude Noorden.

Wij ondersteunen gezinnen waar er sprake is van hulpvragen op meerdere gebieden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: hulp op gebied van financiën, schulden, huisvesting, opvoedproblematiek, werk, dagbesteding of vrije tijd.

 

Ik probeer zoveel mogelijk de mensen weer in hun eigen kracht te laten komen, door bijvoorbeeld hun eigen netwerk in te schakelen.

Vaak zien mensen door de vele problematiek niet waar ze moeten beginnen of waar nodig, hulp kunnen vragen.

Als ik in een gezin kom, probeer ik de puzzelstukjes naast elkaar te leggen en kijk ik samen met het gezin wat op dat moment het belangrijkst is, om aan te werken.

Door samen te kijken en te doen komen de mensen weer in hun eigen kracht en lukt het vaak na een aantal maanden weer om het zelfstandig op te pakken.

 

menu_logo

 

Elevania van Gijzen is 20 jaar en ben ik ook tegen gekomen in het werk. Zij werkt als ervaringsdeskundige bij groepsvoorlichting van MEE.

Elevania heeft een licht verstandelijke beperking en vertelt als er voorlichting gegeven wordt aan groepen, hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben.

Als je een licht verstandelijke beperking hebt, heb je net wat meer hulp en begeleiding nodig. De maatschappij wordt namelijk steeds ingewikkelder. Je hebt zoveel mogelijkheden om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld allen maar aan een mobiel telefoontje of zorgverzekering. Iemand met een licht verstandelijke beperking vindt het lastig om uit alle mogelijkheden het juiste te kiezen. Je ziet ook vaak dat ze precies het verkeerde kiezen, maar hoe moet je dat dan weer rechtzetten?

In de uitzending vertelt Elevania over haar leven, wat ze lastig vindt, maar ook wat haar juist makkelijk afgaat.

 

MEE

Over stichting MEE:

MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun netwerk. Op het gebied van opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken en in alle levensfasen. Daardoor kunnen zij naar vermogen meedoen in de samenleving. zij richten zich op het versterken van de eigen kracht en dat van het netwerk van de client.

 

Deze 2 dames waren woensdag 20 mei te gast bij Chicks And The City van 19:00-20:00 op 93.4 FM

 

luister hier deze show terug!

Share This

About the author

Natasja

Presentatrice (radio, tv en events) en projectcoördinator Natasja Morales is bekend in de wereld van meidenradio. Eerder ontwikkelde en presenteerde zij meidenradio met meiden uit het centrum van Rotterdam (Chica Radio). 
 Morales heeft dit meiden participatie radio project in 2005 bedacht en opgezet en organiseert dit project sindsdien met succes. Over Natasja en Chicks And The City: Natasja wordt geboren in een gezin waarbij huiselijk geweld en drugsverslaving van beide ouders een feit waren. Natasja vond school en opleiding belangrijk dus heeft dit daarom altijd op de eerste plaats gezet. Haar jeugd heeft haar geïnspireerd om het meiden radioproject Chica Radio/Chicks And The City op te zetten waarmee ze jonge meiden een stem geeft en werkt aan de zelfredzaamheid van deze meiden. In de jongeren documentaire De meiden van Chica Radio laat Natasja als maker en personage een stuk uit haar privéleven zien en is de leus een dubbeltje kan wel een kwartje worden een rode draad. Chicks and The City wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en RTV Rijnmond. Meer over Natasja Morales (www.tasje.com)

View all articles by Natasja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *