S01E02 WAT EEN MEISJE WIL

S01E02 WAT EEN MEISJE WIL

“Als je maar hard genoeg werkt, dan kun je alles bereiken wat je wilt”. Maar wat nou als je een wit meisje bent, met een mbo-niveau 2 starterskwalificatie?

Twee seizoenen geleden was sociologe en antropologe Talitha Stam bij ons te gast in de show.  Zij vertelde ons toen al het een en ander over haar promoveeronderzoek. Speciaal voor dit onderzoek ging zij weer de schoolbanken in. Twee jaar lang observeerde zij jonge meiden op het vmbo- basis en mbo- niveau 2 Zorg in de Randstad. Talitha sprak met de meiden, hun vrienden, medescholieren/ studenten, docenten en ouders. Wat zij ons toen nog niet had verteld was dat de focus op witte meisjes lag!

Deze meiden behalen op het mbo hun startkwalificatie. Dit zorgt ervoor dat zij niet of nauwelijks terug te vinden zijn in cijfers over voortijdig schoolverlaten of jeugdwerkeloosheid. En dat maakt hen voor onder andere beleidsmakers een onzichtbare groep.

Het eerste doel van haar proefschrift ‘Wat een meisje wil’,  is dan ook deze groep meiden zichtbaar maken.

Talitha geeft aan dat een belangrijk resultaat uit het onderzoek is: dat het behalen van een startkwalificatie (in het geval van de zorg) er niet voor zorgt dat deze meisjes goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Zij worden opgeleid tot Helpende in de zorg (o.a. het wassen van ouderen), maar dat is vaak niet waar hun ware passie ligt.  Uit gesprekken met de meiden blijkt dat sommige van hen dromen van een baan als kraamhulp of verpleegkundige. Voor deze beroepen is echter een mbo-niveau 3 diploma vereist. Doorstromen naar een hoger mbo-niveau is voor veel van hen niet haalbaar. Dit heeft natuurlijk een aantal redenen. Zo speelt het lesgeld een rol. De meiden komen veelal uit arme gezinnen met laagopgeleide ouders. En als ze wel besluiten om door te stromen, heeft een deel van hen moeite om bij te benen.

Daarnaast blijk in de praktijk dat het ook lastig is om werk te vinden dat aansluit bij hun startkwalificatie. Het vinden van een stageplaats lukt vaak nog wel, maar daarna willen zorginstellingen liever iemand aannemen met mbo-niveau 3.  “Hun gedroomde toekomst klapt als een kauwgom bel uit elkaar”.

Volgens Talitha zou de focus minder op die startkwalificatie moeten liggen, maar juist meer op hulp met de ontwikkeling van hun aspiraties en begeleiding bij het vinden van een passende baan.

Woensdag 24 oktober was Talitha bij ons te gast en bespraken wij uitgebreid de uitkomsten van haar onderzoek. Op onze Facebookpagina kon je live meekijken. Iedere vrijdag staat er om 16.00 uur een nieuwe Chicks And The City podcast voor je klaar op www.chicksandthecity.nl en www.rijnmond.nl/chicks. Beluisteren via iTunes kan ook!

Illustratie door: Hedy Tjin

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *