25 APRIL: “De oorlog heeft mij gevormd en gemaakt tot wie ik ben”

25 APRIL: “De oorlog heeft mij gevormd en gemaakt tot wie ik ben”

In de discussies over vluchtelingenkwesties wordt vaak vergeten dat we het over mensen hebben en niet over statistieken. Achter het label ‘vluchteling’ gaat een mens van vlees en bloed schuil met een verhaal. Dit geldt ook voor de 36-jarige Leila Prnjavorac. Met haar blonde haren en groene ogen voldoet Leila voor veel mensen niet aan het stereotiepe beeld van een vluchteling.

Leila was nog maar 9 jaar oud toen de burgeroorlog in haar geboorteland Bosnië- Herzegovina uitbrak. Haatzaaiende propaganda en etnische zuiveringen zorgden ervoor dat miljoenen burgers op de vlucht sloegen. Zo ook Leila! In 1993 vluchtte zij op 11-jarige leeftijd samen met haar ouders en broertje naar Nederland.

“Kinderfoto’s heb ik niet, we hebben alles achter moeten laten”, vertelt Leila in een oud interview aan het NRC.

In Nederland kon de jonge Leila na drie jaar eindelijk weer naar school. Ze was daardoor heel leergierig en leerde de Nederlandse taal al vrij snel spreken en schrijven.

“Het leven zit vol onbegrensde mogelijkheden, kansen creëren voor anderen, maar ze ook met beide handen aangrijpen als je ze zelf aangeboden krijgt”, luidt het motto van Leila.

En dat deed Leila dan ook! In 2007 richtte zij haar eigen bedrijf LVision op en een jaar later studeerde zij af met een 9 aan het hbo (opleiding Communicatie). In de tussentijd werkte zij ook nog eens fulltime voor FunX radio als presentator dj, verslaggever, redacteur en producer.

Met haar bedrijf LVision is de getalenteerde duizendpoot dagelijks actief als allround presentator, dagvoorzitter, trainer, workshopleider, projectcoördinator en spreker. Daarnaast helpt Leila gericht diverse (media) bedrijven, overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties de kinderen- en jongerendoelgroep te bereiken.

Verder wordt Leila op regelmatige basis gevraagd vanuit haar achtergrond als Bosnische vluchteling en ondernemende jonge vrouw en mama voor discussies, panels, radio en televisieprogramma’s.

Dit alles doet zij al ruim 13 jaar met veel passie, sprankeling, warmte, humor en bevlogenheid!

Woensdag 25 april wasLeila Prnjavorac te gast bij Chicks and the City. Zij deelde haar aangrijpende levensverhaal met ons. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Vorig jaar november schoof Leila aan bij DWDD. Samen met Matthijs van Nieuwkerk besprak zij onder andere de veroordeling van oud-legerleider Ratko Mladic. Hij werd door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. “De oorlog heeft mij gevormd en gemaakt tot wie ik ben”, vertelt Leila aan Matthijs van Nieuwkerk. Als gevolg van de oorlog is er 26 jaar later kanker bij Leila ontdekt. Tijdens de oorlog is zij onder andere in contact gekomen met giftige explosieven. Nu heeft Leila gelukkig haar laatste kuur achter de rug en is haar herstel ingezet. Bekijk het volledige gesprek hier terug.

Waarom brak de Bosnische burgeroorlog uit?

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *