28 maart: HIPSTER/MUSLIM

28 maart: HIPSTER/MUSLIM

Steeds vaker wordt er gesproken over ‘Nederland teruggeven aan de Nederlanders’ en over ‘het teruggrijpen naar onze eigen normen en waarden’. Maar in steden met veel minderheden is de vraag: wat zijn dan die eigen normen en waarden?

Woensdag 28 maart spraken we met Shirin Mirachor over het HIPSTER MUSLIM project. Shirin is de oprichter van Get Me, de organisatie die op een speelse manier stereotypering aan de kaak stelt. Zij heeft hipster en moslim mannen met ringbaarden gevraagd hun kleding te wisselen, waardoor een mooi beeld ontstond dat vervolgens gefotografeerd is.

De vraag duikt dan op: wie is de moslim en wie is de hipster?

Eerder waren er al edities in Amsterdam-West (2015), de Antwerpse wijk Borgerhout (2016), de Brusselse wijk Molenbeek (2017) en Rotterdam-West (2018). Nu is het moment aangebroken dat alle vier de steden neerstrijken in Rotterdam voor een grote verzamelexpositie. Op 30 maart komen de 12 duo’s van vier jaar HIPSTER/MUSLIM PROJECT bijeen op het Schouwburgplein. Samen vertegenwoordigen zij de vier ‘probleemwijken’ van de Lage Landen en gaan ze in gesprek over identiteit, stereotypering en samenleven.

Wij vinden het een onwijs tof en interessant project, de chicks hadden dan ook veel vragen voor organisator Shirin. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

HMduo's

Door het opkomend politiek populisme, groeiende xenofobie en toenemende polarisatie is het project relevanter dan ooit. Daarom organiseert Get Me in samenwerking met Theater Rotterdam en SPIOR op 30 maart aansluitend op de fototentoonstelling een groot debat genaamd ‘De Nieuwe Norm’. Hierbij komen alle 24 kandidaten van het HIPSTER/MUSLIM project samen en representeren zij de steden Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Antwerpen. Juist nu is het belangrijk dat de nieuwe stedelingen zich bewust worden van hun eigen culturele bijdrage in de samenleving, zich de dialoog gaan toe-eigenen, en van daaruit aan een nieuwe gezamenlijke toekomst gaan bouwen.

Tentoonstelling 
De tentoonstelling HIPSTER/MUSLIM: DE NIEUWE NORM is te zien van 30 maart tot 5 april op het Schouwburgplein Rotterdam en van 5 april tot 30 april op het Kruisplein Rotterdam. Gratis toegankelijk.

Debat 
De Nieuwe Norm is een debat over identiteit en samenleven. Wie bepaalt de norm? Wie past zich aan wie aan? HIPSTER/MUSLIM: De Nieuwe Norm biedt een platform voor deze dialoog en een podium voor nieuwe rolmodellen en laat een eigentijds tegengeluid horen. Het debat vindt plaatst op 30 maart in Theater Rotterdam Schouwburg. Inloop is vanaf 20.00 en het programma eindigt om 22.30. Gratis toegankelijk.

HIPSTER/MUSLIM: De Nieuwe Norm is in samenwerking met Theater Rotterdam en SPIOR, en is met steun van Gemeente Rotterdam.

 

Bekijk hieronder de video van het HIPSTER/MUSLIM PROJECT uit Rotterdam West:

HIPSTER/MUSLIM: ROTTERDAM/ROTTERDAMWEST from Get Me on Vimeo.

Wij zijn leerlingen van het Zadkine Benthemplein Rotterdam en we doen de opleiding Allround schoonheidsspecialist. Onze namen zijn: Marcelina, Dalai, Aimee, Juliette, Thalia, Asma en Shanely. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat wij dit een interessant onderwerp vinden en sommige van ons het persoonlijk hebben meegemaakt.

3712cf28-d237-4a1e-8578-657efb34bea3

Deze show werd mede mogelijk gemaakt door de meiden van het Zadkine college na een aantal Chicks And The City workshops die zij hebben gevolgd.

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *