9 mei: Trendforecaster Marieke van der Poel

9 mei: Trendforecaster Marieke van der Poel

Wat gaat de toekomst ons brengen? Dat weet niemand precies, toch zijn er mensen die een behoorlijk goed beeld kunnen schetsen van de toekomst. Zo iemand is Marieke van der Poel. Ze is het creatieve en zakelijke brein achter Proef, een toegepaste  trend forecasting consultancy met kantoren in San Francisco, Los Angeles en New York en sinds kort Rotterdam!

Welke trends zijn momenteel een hot topic?

Dat bespraken we woensdag 9 mei uiteraard in de show.  Zo spraken wij met Marieke over de trend individualisering. We zijn allemaal helemaal niet meer zo individueel aan het zijn. Al het ik-gerichte is een beetje passé. Denk aan bewegingen zoals #metoo.

Hierop aansluitend is er een redelijk nieuwe trend te zien in persoonlijke emancipatie en ontwikkeling die vraagt om vechten. We willen actie, we willen ergens deel van uitmaken.

Ook hadden we het over onze psyche en hoe we ons voelen. Dit wordt meer en meer interessant omdat mensen het inzicht in hun emoties door de digitalisering soms lijken te verliezen.

Marieke staat hoog aangeschreven binnen de industrie voor haar vermogen om op hoog niveau lange termijn trends te voorspellen en die te vertalen naar verschillende markten, merken, en strategieën.  Voor haar is het belangrijk om geen guru te zijn, maar om bedrijven echt te helpen trends toe te passen voor de lange termijn, in hun positionering, merkstrategie, productstrategie en product ontwikkeling. Ze begon haar carrière in trendanalyse en werkte als stylist en strategisch consultent voor internationale magazines en merken. Inmiddels heeft ze een eigen bedrijf, Proef, en werkt ze voor klanten als Cisco, Google en Carhartt. Ze is als gastdocent verbonden aan  kunstacademies en heeft Master  degrees  in  zowel  mode  (Milaan, Italië)  als geesteswetenschappen -Antieke Wijsbegeerte- (Bologna, Italië / Leiden, Nederland).

Meer weten over Marieke? Door het Financieel Dagblad werd ze geïnterviewd over haar rol als CEO en de macho cultuur in Silicon Valley. Of wil je graag nóg meer weten over trends. In een eerdere show praatten we met Evert Jaap Lugt over techniek in de toekomst.

Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

foto: Juliette tinnus voor proef

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *