6 JUNI: FOTOGRAAF MARCO DE SWART

6 JUNI: FOTOGRAAF MARCO DE SWART

Museumnacht, De Kunsthal. FOTO MARCO DE SWART

Met de smartphone kun je hele prachtige foto’s maken. Hierdoor waant iedereen zich tegenwoordig een fotograaf. Maar toch blijft de unieke blik van de professionele fotograaf onmisbaar. We doken afgelopen woensdag in de wondere wereld van de fotografie! 

En dit deden wij niet alleen….

Fotojournalist Marco de Swart schoof aan bij ons in de studio. In de loop der jaren heeft de 40-jarige fotograaf zich weten te ontwikkelen tot allround fotojournalist en fotograaf. Hij heeft dan ook een indrukwekkend portfolio weten op te bouwen.

Marco werkt sinds 2008 als freelancer in Rotterdam en heeft voor grote opdrachtgevers als het Algemeen Dagblad en persbureau ANP gewerkt.

Zijn werk bestaat vooral uit het verslaan van nieuwsonderwerpen. Daarnaast maakt Marco veel portretten, reportages en foto’s voor bedrijven en instellingen als de Kunsthal en het Maritiem Museum in Rotterdam.
Verder is zijn werk ook verschenen in diverse magazines.

“De kunst is om in één foto een verhaal te laten zien”- Marco De Swart.

Hoe ziet zijn dag eruit? Volgens Marco is elke dag weer divers! Het blijft altijd een uitdaging om uit elk onderwerp een zo goed mogelijke foto te halen. “De kunst is om in één foto een verhaal te laten zien. Als die de dag erna groot in de krant staat, is mijn missie weer geslaagd”, vertelt Marco.

Khalid Choukoud. Marathon Rotterdam. FOTO MARCO DE SWART

Toch had Marco niet altijd de droom om fotograaf te worden. Toen hij op de School voor Journalistiek zat, had hij in eerste instantie de ambitie om schrijvend journalist te worden. Maar op het journaal zag hij hoe hordes fotografen en cameramensen om een zojuist afgetreden minister rondcirkelden. En op dat moment wist hij het: “Dit is wat ik wil”. Het gegeven dat je maar één kans hebt om een foto te maken fascineerde hem. Hij besloot zich dan ook te specialiseren in fotografie!

Museumnacht, De Kunsthal. Foto Marco De Swart

Maar hoe is zijn liefde voor fotografie en journalistiek ontstaan? Al op zeer jonge leeftijd was Marco gefascineerd door het nieuws. Van zijn zakgeld had hij een proefabonnement op het Algemeen Dagblad. Waar zijn klasgenootjes voetbalden, maakte Marco samen met een vriendje een eigen krant, genaamd: ‘De Zwart/ Wit Krant’. “In kleur kopiëren was duur, dus de naam was snel verzonnen”, vertelt Marco.  Van interviews afnemen en foto’s maken tot adverteerders werven en de krant verkopen: de jongens deden het allemaal zelf!

Op welke foto uit zijn carrière is Marco het meest trots? Hoe schiet je nou het perfecte plaatje? En wat is beter: analoog of digitaal? Dit en veel meer bespraken wij woensdag 6 juni met Marco! Ook hadden we het over rechten en fotografie. Want hoe zit dat nou precies?

Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *