7 JUNI: jonge meiden en Ambities in conflict

7 JUNI:  jonge meiden en Ambities in conflict

Als jonge meid van 15 jaar ben je nog bezig met het ontdekken van jouw eigen identiteit. Deze identiteit wordt voor een deel gevormd door de verschillende leefwerelden waarin zij leven: thuis, op school en op straat (leeftijdsgenootjes). Elke leefwereld kent zijn eigen regels en verwachtingen. Thuis gelden er bijvoorbeeld weer andere regels en normen dan op school of bij vriendinnetjes. Al deze verschillende regeltjes en verwachtingen kunnen op een gegeven moment met elkaar botsten vooral bij meiden die opgroeien binnen een andere cultuur. Dit wordt officieel de ‘pedagogische mismatch’ genoemd! Woensdag 7 juni bespraken wij onder andere wat deze mismatch inhoudt en hoe het ontstaat.

Onze gast was onderzoekster Talitha Stam. Hoewel zij deze term zelf niet toepast in haar onderzoek, wist zij ons alles te vertellen over hoe jonge meiden zich voortbewegen in deze tegenstrijdige ‘werelden’ en hoe zij zich op school ontwikkelen.

Talitha Stam (32) weet hoe het is om op te groeien in twee verschillende culturen. Zij is geboren op het tropische eiland Haïti en is opgeroeid in het minder warme Rotterdam. Na haar journalistieke studie in Tiburg, volgde Talitha een masteropleiding Culturele Antropologie in Utrecht. Hierna heeft zij enkele jaren in haar geboorteland Haïti gewerkt en gewoond. Nu bevindt Talitha zich weer in Rotterdam en verricht zij onderzoek aan de Erasmus Universiteit.

Met haar onderzoek richt Talitha zich op de schoolervaringen, identiteit en toekomstplannen van Rotterdamse meiden van 15 tot 25 jaar oud. Deze meiden zitten in hun vierde jaar van het vmbo of in het eerste jaar van hun mbo-opleiding. Talitha vindt het erg belangrijk om te onderzoeken hoe jongeren zich ontwikkelen op school.

Jouw schoolervaring kan namelijk invloed hebben op je latere leven.

Speciaal voor dit onderzoek ging Talitha de schoolbanken weer in! Zij zat een jaar lang achter in de klas om te observeren en ervaren hoe het er aan toe gaat op de Rotterdamse vmbo- en mbo scholen. Ook sprak Talitha met de meiden, hun vrienden, medescholieren/studenten, docenten en ouders.

Hoe is het om als jonge meid in twee verschillende culturen te leven? Wat is er leuk aan? En wat zijn de minder leuke kanten? Uit de gesprekken met de groep meiden kwam naar voren dat de verwachtingen vanuit thuis en op school soms tegenstrijdig kunnen zijn. Daardoor lijkt het net alsof zij in verschillende werelden leven; die van school en thuis, met ieder hun eigen regels en verwachtingen. Binnen deze werelden proberen de meiden hun eigen identiteit en toekomstplannen te ontwikkelen.

Deze show was mede samengesteld door de meiden die mee hebben gedaan aan de workshops van CATC-Dichtbij. In een aantal bijeenkomsten hebben deze meiden toegewerkt naar deze show en het onderwerp bepaald!

Woensdagavond 7 juni was Talitha Stam te gast bij Chicks and the City van 19.00-20.00 uur op 93.4FM. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *