8 feb: Dakloze jongeren in Rotterdam

8 feb: Dakloze jongeren in Rotterdam

Hoe is het om geen eigen huis te hebben of sterker nog, hoe is het als je moet struggelen voor een slaapplek? Ik denk dat veel van ons daar niet over mee kunnen praten, toch moeten wij ons niet vergissen in het stijgende aantal dakloze jongeren.

Kun je het je voorstellen? Ondertussen dat jij gezellig cocktails met je vriendinnen drinkt, is iemand2017-01-25-PHOTO-00001148.jpg wordt weergegeven in Rotterdam opzoek naar een plek om te slapen. De 2e jaars SPH studenten: Isabella, Kelly, Lisa, Michelle, Kübra, Quirina, Ghizlane en Phenicia deden onderzoek naar dak- en thuisloze jongeren. Deze studenten aan de Hogeschool Rotterdam keken naar oplossingen om de stijging van dak- en thuisloze jongeren tegen te gaan.

Om even een goed beeld te krijgen: In 2009 waren er in Nederland 13.000 dakloze jongeren, momenteel zijn dat 31.000 dakloze jongeren! Van dit aantal zijn er tussen de 3000 en 4000 dakloze jongeren in Rotterdam. In de vier grote steden en dus ook in Rotterdam komt het voor dat de opvanghuizen voor deze jongeren bomvol zitten en een aantal van deze jongeren simpelweg geen slaapplek krijgen. De gemiddelde leeftijd van deze jongeren zonder thuis, is rond de 18 jaar en meestal is er sprake van verslaving, licht verstandelijk gehandicapt of verwaarlozing in de jongere jaren.

Hoe is dit probleem aan te pakken? De acht SPH studenten zijn gaan praten met hulpverleners én met de dak- en thuisloze jongeren. Naast wat Rotterdam doet aan dit probleem is het ook interessant om de ervaring van een hulpverlener en deze dak- en thuisloze jongeren te horen. Een “thuis” staat immers voor veiligheid. Wat als je geen thuisbasis hebt?
In de show van woensdag 8 februari kwamen niet alleen de studenten aan het woord maar ook hulpverlener Boy Zandbergen met zijn eigen stichting “Onzichtbaar in Den Haag” deelde zijn ervaringen en vertelde over zijn passie in het vak. Om het verhaal rond te maken kwam ook ex dak- thuisloze Joost Smallegange in de studio om zijn verhaal te doen.

De uitzending over dakloze jongeren werd woensdag 8 februari tussen 19.00u en 20.00u uitgezonden. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug!

 

Share This

About the author

Anne

Anne Gozoglu is al vele jaren betrokken bij Chicks and the City. Nog voordat zij bij radio FunX als producer aan de slag ging, kwam zij via haar opleiding in contact met Chicks and The City. Daarnaast heeft zij onderzoek verricht naar de luisteraars van Chicks and the City. Momenteel richt zij zich op de social media activiteiten rondom de show, redactie/productie werk en begeleidt de deelnemende chicks wanneer dat nodig is.

View all articles by Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *