9 maart: misstanden rondom maagdelijkheid

9 maart: misstanden rondom maagdelijkheid

Woensdag 9 maart was de Stichting Mythe Ontkracht te gast bij Chicks and the City. Samen met hen  praatten we over de misopvattingen van het maagendenvlies en zaken zoals sexting.

Stichting Mythe ontkracht bestrijdt de misverstanden rond het maagdenvlies. Via voorlichting wordt de maagdelijkheidsnorm en het taboe op seskualiteit bespreekbaar gemaakt.

Stiching Mythe ontkracht legt uit:

Voor iedereen is de eerste keer spannend. Voor jongens is het anders dan voor meiden en daarnaast spelen culturele verschillen een rol. Daar houden we rekening mee door in onze voorlichtingen gebruik te maken van mannelijke en vrouwelijke voorlichters en mensen uit verschillende culturen.

De voorlichters Naima geeft in het Arabisch voorlichting aan Syrische en Somalische meiden SAM_3750

Op bovenstaande foto’s zie je de voorlichters die uitleg geven aan verschillende bevolkingsgroepen. Zo waren er bijzondere bijeenkomsten, waar Turkse en Marokkaanse mannen heel open durfden te praten en alles durfden te vragen op het gebied van maagdelijkheid en seks. Vanwege het taboe op het onderwerp is er veel onwetendheid. 

Het woord maagdenvlies is verwarrend. Het suggereert dat het maagdenvlies een dicht vlies is. Soms denken mensen dat het een soort ballon is en meisjes heel veel bloed verliezen de eerste keer. Ook komt het voor dat jongens denken tegen iets hards aan te zullen stoten of dat ze veel kracht moeten zetten om het vlies te doorboren. Door deze misverstanden zijn veel jongeren bang voor de eerste keer. En het is al zo spannend. Daarbij komt dat nog steeds niet iedereen weet dat niet alle maagden bloeden als ze voor het eerst seks hebben.
GetAttachment.aspxSoms zijn meiden bang dat hun maagdenvlies door sporten of tampongebruikt gescheurd is. Deze meiden is verteld dat ze het tijdens de huwelijksnacht op een wit lakentje moeten doen. Het bebloede lakentje geldt dan als bewijs van hun maagdelijkheid. Dit misverstand kan meiden ernstig in de problemen brengen denk aan verstoting, eerwraak en gedwongen uithuwelijking. Ook belden we in de uitzending met Jarina Hammudulhkan die ons meer zal vertellen over het onderwerp sexting.

Heb je de show gemist of wil je hem nog een terugluisteren? Dat kan!

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *