S01E08 HÉ PSSST…1 jaar sisverbod|vrouwen veiliger op straat?

S01E08 HÉ PSSST…1 jaar sisverbod|vrouwen veiliger op straat?

Het verbod op (seksuele) straatintimidatie, ook wel het ‘sisverbod’ genoemd bestaat volgende maand precies één jaar. De vraag die op ieders lippen brandt: werkt het? We bespreken het in deze nieuwe Chicks And The City podcast met Lieke Lorea Gaminde Bruers van Stichting Stop Straatintimidatie.Op 19 december moeten twee mannen zich verantwoorden voor de rechtbank in Rotterdam. Waarom? Zij worden verdacht van straatintimidatie. Het is de eerste keer sinds sisverbod is ingevoerd dat verdachten van straatintimidatie worden berecht. Stichting Stop Straatintimidatie vindt dat goed nieuws!

Stichting Stop Straatintimidatie begon als burgerinitiatief, maar is inmiddels met succes uitgerold tot een stichting. Zij gaat voorop in de strijd om straatintimidatie in Nederland uit te bannen en strafbaar te stellen. Om dit te bereiken gaat de stichting in gesprek met lokale en nationale politici. Ook werkt zij samen met gemeentes. Zij wil een beleid bestaande uit monitoring, bewustwording en afstraffing van straatintimidatie. Alleen al in Rotterdam, heeft 84% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar te maken met seksuele straatintimidatie*. Zij krijgen vaak termen als hoer, slet of nat poesje naar hun hoofd geslingerd. Ook homo’s lesbiennes en transgenders worden regelmatig verbaal en/of fysiek geïntimideerd op straat. In aflevering vijf van onze podcast met LHBTI+ beleidsadviseur Gert- Jan Verboom en onze eigen huiscolumnnicht Mels Beijer kwam dat al even ter sprake.

In 2018 zijn al een paar belangrijke stappen gemaakt op dat gebied. Zo is in Rotterdam de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Hierin staan de afspraken en regels over openbare orde en veiligheid. Sissen, uitschelden, naroepen en achternazitten is nu wettelijk verboden in Rotterdam. Daders riskeren een boete van maximaal €4100,- of maximaal drie maanden cel. In Amsterdam geldt het sisverbod ook, maar in de hoofdstad zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

Maar voelen vrouwen, meisjes en leden van de LHBTI+ gemeenschap zich met het sisverbod nu echt veiliger op straat? En wat valt er nog meer te gebeuren als het gaat om het uitbannen van straatintimidatie? We praten daarover met Lieke Lorea Gaminde Bruers.

“Deze naam heb ik te danken aan mijn Nederlandse moeder en mijn Spaanse vader”, vertelt Lieke. Zij is filosofie studente aan de universiteit van Tilburg. Vorig jaar is zij nog uitgeroepen tot Boardmember of the year van de studentenorganisatie Enactus Nederland. “Ik heb zo de smaak te pakken gekregen om me in te zetten voor maatschappelijke verbeteringen”, vertelt de filosofie studente. Deze zomer werd zij door Stichting Stop Straatintimidatie benaderd met de vraag of zij interesse heeft om met hen samen te werken. Hoe reageerde Lieke? Zij zei volmondig “JA”, natuurlijk! “Ik hoefde er niet over na te denken, omdat straatintimidatie niet klopt en angstig is, maar tot op heden het mag en onbeschermd is”, vertelt Lieke.

Iedere vrijdag om 16.00 uur staat er een nieuwe podcast voor je klaar op www.chicksandthecity.nl en www.rijnmond.nl/chicks. We zijn ook te beluisteren via iTunes!

* In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft de Erasmus Universiteit (EUR), i.s.m. Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, een grondig en grootschalig onderzoek uitgevoerd naar seksuele straatintimidatie. Lees hier de resultaten en de aanpak van de gemeente Rotterdam

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *