Alle Chicks On Screen afleveringen van 2021 op een rij

Alle Chicks On Screen afleveringen van 2021 op een rij

In 2021 zijn er een heleboel toffe Chicks On Screen afleveringen gemaakt over verschillende onderwerpen die er toe doen. Van mental health tot slutshaming, en van verkiezingen tot straatintimidatie, de meiden van Chicks And The City gaan geen enkel onderwerp uit de weg! Het was een leerzaam en uitdagend jaar. We hebben alle afleveringen hieronder verzameld zodat je ze in één keer kan bingewatchen!

Aflevering 1: Chicks on Screen duikt in de tweede kamer verkiezingen

Chicks On Screen trapt het nieuwe seizoen af met een verkiezingsspecial in samenwerking met SPACE, de jongerenafdeling van Dona Daria. Waarom is het belangrijk om naar de stembus te gaan? En vanaf wanneer kent Nederland vrouwenkiesrecht? Reporters Amber, Muza, Lesley en Ashanti gaan voor je op onderzoek uit! 

Aflevering 2: Chicks On Screen slaat alarm voor het klimaat

Op 14 maart vond in Rotterdam en in 45 andere steden een klimaatalarm plaats: een stilstaand protest op 1,5 meter afstand. Precies om 15:00 uur ‘s middags sloegen alle aanwezigen alarm. Zij maakten geluid om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Een van de drijvende krachten achter het protest in Rotterdam was klimaatactiviste Marjolein Moeijes. Cathelijne sprak haar in de Vredestuin in Park Pompenburg en tijdens het Klimaatalarm.

Aflevering 3: Chicks On Screen onderzoekt straatintimidatie

Wist je dat maar liefst 47 procent van de Rotterdamse vrouwen regelmatig te maken krijgt met een vorm van (seksuele) straatintimidatie? Denk aan nafluiten, staren, roepen, sissen en achtervolgen. Als gevolg daarvan zorgt 61 procent van de vrouwen ervoor dat zij geen oogcontact maakt op straat. En de helft van de vrouwen vermijdt ‘s avonds zelfs bepaalde plekken uit voorzorg. Nishaya en Lara spreken met jongerencoach Miranda Maas, Naomi Landman, de initiatiefnemer van het account Catcall of Rotterdam en Sarah Dijkstra. Sarah doet onder andere onderzoek naar waarom mannen dit gedrag vertonen. Waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?

Aflevering 4: Chicks On Screen: In gesprek met Kim Sasabone over haar Molukse roots

In deze nieuwe aflevering gaan Lorianne Berggraaf en Tessa Diks in gesprek met Kim Sasabone, de leadzangeres van de Vengaboys. Ze spreken haar over haar familiegeschiedenis en Molukse roots. Het is dit jaar namelijk 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. 

Aflevering 5: Banketbakker Michélle van Leeuwen: ‘Zeg niet dat je het niet kan’

 In deze nieuwe aflevering gaan Miryam Mejhed en Lorainne Berggraaf langs bij de 21-jarige banketbakker Michèlle van Leeuwen. Michèlle heeft een grote liefde voor bakken, heeft haar eigen banketbedrijf en is geboren zonder rechter onderarm. Zijn er mensen die dachten dat zij het niet zou kunnen? En heeft zij het gevoel dat zich extra moet bewijzen?

Aflevering 6: Lets talk about seks: De chicks duiden in de wereld van seksuele voorlichting!

Herinner jij jouw seksuele voorlichting nog? Uit een onderzoek van Ipsos en Rutgers uit 2019 blijkt dat jongeren niet tevreden zijn met de onderwerpen die tijdens de seksuele voorlichting worden behandeld. De focus ligt vaak op het voorkomen van soa’s en niet op relaties. Ook is het erg heteronormatief.  In deze nieuwe aflevering gaat Lisa Knip in gesprek met Nahal Motia Esfahani en Marina Wellink over het project Schaamstreken

Aflevering 7: Chicks On Screen over mentale gezondheid en het nemen van een ijsbad

In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen spreken Tessa Diks en Ashanti Dunand met Leonie Burggraaf, oprichter van het initiatief IkbenOpen. IkbenOpen is een platform dat zich inzet om Nederland mentaal gezonder te maken. Leonie Burggraaf heeft zelf ervaren hoe het is om een burnout en depressie te hebben en vindt het belangrijk om hier zo open mogelijk over te zijn.

Aflevering 8: Chicks On Screen onderzoekt samen met 80-jarig fotomodel Joyce Keasberry wat ‘eeuwige jeugd’ is

In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen spreken Muza Lumassa en Amber Brabander met de 80-jarige Joyce Keasberry. Joyce staat bekend om haar eigenzinnige en unieke stijl. Als fotomodel maakt Joyce momenteel onderdeel uit van de expositie Youthquake in de Kunsthal. Deze expositie laat aan de hand van mode, fotografie en video zien hoe ‘youth sells’ en hoe wij als maatschappij verlangen naar het idee van de eeuwige jeugd. Hoe kijkt Joyce daartegenaan? En wat betekent het om jeugdig ouder te worden? 

Aflevering 9: Chicks On Screen jong en transgender: Chick Izzy en Naomi over de zoektocht naar wie ze zijn

Izzy staat zelf aan het begin van haar transitie en spreekt met ervaringsdeskundige Naomi. Ze spreken elkaar over wat het betekent om vrouw te zijn, het ideaalbeeld dat in ieders hoofd bestaat en of je het wel kunt hebben over ‘in het verkeerde lichaam zitten’.

Aflevering 10: Chicks On Screen – Chick Shanefa voelt haar innerlijke kracht door Diana’s headwrap workshop

Hoe kun je als vrouw zo sterk in contact staan met jezelf dat je hier kracht uit kunt halen? Dat is wat Shanefa Verwey in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen wil weten. Een manier om die kracht naar boven te halen, is voor headwrap-coach Diana Ritfeld het dragen van een hoofddoek. De Surinaamse traditionele hoofddoek -angisa-, is ontstaan in de tijd van de slavernij.

Aflevering 11: Chicks On Screen – Strike a pose! Chick Jo-Ann onderzoekt de rijke geschiedenis van Voguing en Ballroom

In de jaren ‘90 maakt het grote publiek voor het eerst kennis met voguing als Madonna de iconische muziekvideo voor haar single Vogue dropt. Veel mensen denken onterecht dat zij deze dansstijl ook heeft bedacht. Hoog tijd om dit recht te zetten! In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen bezoekt Jo-Ann Simson samen met Guilliano Pinas, ‘de vader van de Rotterdamse ballroom’, de indrukwekkende tentoonstelling ‘Deep in Vogue’ in de Kunsthal.

Aflevering 12: Chicks On Screen – Chick Jolinda maakt slutshaming bespreekbaar en hoopt zo dit taboe te doorbreken

Anonieme Instagram-accounts waarop pikante foto’s of video’s van vrouwen worden gedeeld, zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Jolinda, een van de meiden van Chicks and the City heeft dit zelf meegemaakt. Zij werd exposed en op een online bangalijst geplaatst. Door meer aandacht op dit onderwerp te vestigen, hoopt zij slutshaming  bespreekbaar te maken. Ze wil mensen laten inzien dat de meiden die dit overkomt slachtoffer zijn en hier niet zelf schuldig aan zijn.

Aflevering 13: Chicks On Screen – Chick Juul onderzoekt het schoonheidsideaal van mannen

Toen de meiden van Chicks On Screen vorig jaar een item maakten over body positivity lag de focus op vrouwen. Maar bestaat er eigenlijk ook een schoonheidsstandaard voor mannen? En hoe gaan mannen hiermee om? Chicks Juul de Vrije en Amber Brabander gingen op onderzoek uit. Juul gaat in gesprek met Stan Brabander. Stan is vroeger veel gepest omdat hij dunner was dan zijn klasgenoten. Sinds een paar jaar is hij aan het powerliften en met resultaat: hij is van dun naar flink gespierd gegaan. “Je wordt tevreden met jezelf”, legt hij uit.

Aflevering 14: Chicks On Screen – Chicks Manar en Romaïssa onderzoeken menstruatie armoede in Rotterdam

Een op de tien vrouwen in Nederland heeft soms geen geld voor menstruatieproducten. Dankzij een motie van PvdA-raadslid Duygu Yildirim kunnen meisjes tot en met 17 jaar in Rotterdam menstruatieproducten kopen via het jeugdtegoed op de Rotterdampas. Chicks Romaïssa Zaari en Manar Zaari zijn in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen in het onderwerp menstruatie-armoede gedoken. Manar en Romaïssa zijn op bezoek gegaan bij Thuis in Charlois in de Bethelkerk waar gratis pakketjes met menstruatieproducten worden samengesteld voor vrouwen die het nodig hebben. Ook spreken ze met Yara Dixon, Geneeskundestudent van het Jaar, over wat de gevolgen zijn van menstruatie-armoede. 

Aflevering 16: Dirdier (9) en Mara (9) zamelen geld in voor het Sophia Kinderziekenhuis

In deze kerstaflevering van Chicks on Screen gaan Cheyenne Huizer en Kayleigh Fuld langs bij Didier Zimmerman (9) en Mara Claassen (9) die warme chocolademelk met slagroom verkopen om geld in te zamelen. De opbrengst gaat naar de lichtjesactie voor het Sophia Kinderthoraxcentrum. 

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *