S03E03 Chicks and Politics: De Tweede Kamerverkiezingen #govote

S03E03 Chicks and Politics: De Tweede Kamerverkiezingen #govote

Het is bijna zover! Op 15, 16 en 17 maart mogen we ons stem laten horen voor de Tweede Kamerverkiezingen.  Van oudsher is het zo dat jongeren maar moeilijk naar de stembus te krijgen zijn. Waar ligt dat toch aan? En hoe bepaal je nou welke politieke partij het beste bij jou past? Dit en meer bespreken we in deze nieuwe podcast aflevering. En dat doen wij samen met Zinah Autar en Emre Hoogduijn! 

Jongeren en politiek…het blijft een tricky romance. Voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 bracht 77 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar hun stem uit en in 2017 liep dat percentage terug naar 65 procent. Zal dit percentage verder teruglopen? Of zal 2021 hét jaar worden waarin jongeren massaal naar de stembus gaan om een tegengeluid te laten horen? Ook dit jaar zijn er weer een aantal nieuwe initiatieven ontstaan die jongeren te motiveren om te gaan stemmen.

Om je een beetje op weg te helpen, delen we hieronder een paar toffe platforms die jou alle ins en outs geven over politiek en de Tweede Kamerverkiezingen. Go check them out!

Represent Jezelf is een vrijwillig collectief door en voor jongeren. Op hun Instagrampagina vind je onder andere handige video’s waar in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe het politieke systeem in Nederland nou precies werkt. Ook hebben zij een stemwijzer gemaakt die goed past bij de belevingswereld van jongeren. Check hier de Represent! Kieswijzer.

De campagne Stem het weg is een samenwerking tussen OSCAM, Movie Zone en het HipHopHuis. Met een vierdelige videoserie onderzoeken zij welke thema’s voor jongeren belangrijk zijn. De video’s zijn binnenkort te bewonderen op hun social mediakanalen. Op hun website vind je allerlei handige tips en tools die je kunt gebruiken om tot een keuze te komen die bij jou past. Check het hier !

SPACE is de jongerenafdeling van Dona Daria en gericht op het ruimte maken voor de verhalen en ideeën van Rotterdamse jongeren. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen roepen zij jongeren op om te gaan stemmen. Daarnaast delen zij handige tips op hun Instagram stories. Ook zijn twee SPACE Makers binnenkort te zien in de nieuwe aflevering van Chicks On Screen. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen zullen de meiden van Chicks And The City zich gaan verdiepen in de verkiezingen en belang van stemmen. Op 12 maart kun je het checken op OPEN Rotterdam TV en YouTube. En in onze nieuwe podcast aflevering praten we met SPACE Maker Zinah Autar over het laten horen van je stem in de politiek.

Let’s talk politics…

In deze nieuwe podcast aflevering praten we met twee jongeren die beide op hun eigen manier politiek actief zijn.

Zinah Autar is een 23-jarige Social Work student. Zij loopt stage bij Dona Daria en is onderdeel van de jongerenafdeling SPACE. “Space is een community voor en door jongeren die projecten starten met thema’s als intersectionaliteit en seksuele- en genderdiversiteit”, vertelt zij. Naast school en stage houdt Zinah zich veel bezig met hiphop en bewustwording. Zo is ze al jaren bezig met haar stem laten horen over politiek en seksualiteit. Hoe is dat bij haar begonnen? Waarom vindt zij het belangrijk dat meer jongeren zich bezig gaan houden met politiek? 

SPACE Maker Zinah Autar

Emre Hoogduijn was woensdag 10 maart ook aanwezig bij ons in de podcast! Emre is 20 jaar, woont in Dordrecht en is alweer vier jaar lid van D66. “Sinds mijn 16de ben ik lid van D66 en ik zet me in de politiek actief in voor gelijke kansen, LHBTI+, tegen klimaatveranering en nog veel meer”, vertelt hij. Wat veroorzaakt volgens hem de kloof tussen jongeren en politici?

Inmiddels heeft Emre ook al erkenning gekregen voor zijn inzet. Zo werd Emre uitgeroepen tot ‘Jongere van het jaar 2019’, een publieksprijs van jongerenkrant 7Days. Ook won hij de ‘Youth Diversity Award 2020’ van Wing, een queer lifestylemagazine. Lees hier meer over hoe Emre zich onder andere inzet voor LHBTI jongeren met een niet-westerse achtergrond.

Emre Hoogduijn werd uitgeroepen tot ‘Jongere van het jaar 2019’
en won de ‘Youth Diversity Award 2020’


De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein! 

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *