Chicks And The City overhandigt Manifest tegen Grensoverschrijdend Gedrag aan wethouder Achbar

Chicks And The City overhandigt Manifest tegen Grensoverschrijdend Gedrag aan wethouder Achbar

Gisteren, op Internationale Vrouwendag, heeft Chicks And The City het eerste exemplaar van haar ‘Manifest Tegen Grensoverschrijdend gedrag’ overhandigd aan Wethouder Achbar. De overhandiging vond plaats tijdens het event ‘Odes aan Strijdbare Vrouwen’, in het debatpodium Arminius in Rotterdam. 

Het Manifest is een resultaat van het event ‘Chicks versus Boys XL Edition’ waarbij jongens en meiden met elkaar in gesprek gingen over grensoverschrijdend gedrag. Dit event vond eind 2022 plaats in het Bibliotheek Theater in Rotterdam. Er werden pittige stellingen besproken zoals ‘naroepen op straat is gewoon flirten, toch?’. De reacties van de jongens en meiden op deze stellingen werden aangevuld door een panel van professionals. Er volgden interessante gesprekken waarbij er heftige persoonlijke ervaringen werden gedeeld, kwetsbaarheid werd getoond en hoopvolle woorden werden gesproken.

Educate yourself
Met het manifest willen de meiden het gesprek omtrent grensoverschrijdend gedrag (verder) openbreken. Dit is hard nodig! 62% van de vouwen is regelmatig slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor mannen ligt dit percentage op 19%. Uit eigen ervaring weten de meiden dat grensoverschrijdend gedrag grote gevolgen kan hebben. Vrouwen die te maken krijgen met straatintimidatie kunnen angst ontwikkelen om de straat op te gaan, met alle gevolgen van dien. Bij vrouwen die te maken krijgen met exposen zijn de gevolgen helemaal groot. Naast angsten en trauma’s heeft exposen ook grote sociale gevolgen. Meiden die exposed zijn ervaren dat vriendinnen hen laten vallen, waardoor je als gevolg van het exposen ook je hele sociale leven kwijt bent. Het manifest moet een handvat bieden om het gesprek aan te gaan en hoopt een rol te kunnen spelen in het beperken (maar natuurlijk liefst uitbannen) van grensoverschrijdend gedrag. 

Het manifest zal o.a. verspreid worden op scholen en is te bestellen via natasja@chicksandthecity.nl

In de online versie van het manifest wordt verwezen naar de verschillende aanvullende mediaproducties die door de meiden van Chicks And The City zijn gemaakt, zoals natuurlijk het livedebat, maar ook een radioreportage, drie podcasts, een televisieaflevering en drie Instagram-live interviews waarin het thema grensoverschrijdend gedrag centraal stond. Bekijk hieronder de online versie van het manifest.

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *