Chicks on Screen | Abortus toen en nu

Chicks on Screen | Abortus toen en nu

In steeds meer staten in Amerika wordt de abortuswet aangescherpt met grote gevolgen voor vrouwen. Ook in Nederland laait de abortusdicussie zo nu en dan weer op. Het onderwerp abortus ligt anno 2022 nog steeds erg gevoelig, maar dat is geen reden voor de Rotterdamse band VULVA om het thema uit de weg te gaan. Na het uitbrengen van hun nummer Kill The Baby, kreeg de band te maken met haatberichten, demonstraties en zelfs kamervragen. In deze aflevering van Chicks On Screen gaan Melissa en Lortiza langs bij VULVA en bespreken ze de hedendaagse kijk op abortus.

Kim Hoorweg is muzikant en bassist in de band VULVA. Een aantal jaren geleden had Kim zelf een abortus en in die periode merkte hen dat er veel schaamte en veroordeling mee gepaard gaat. Toen Kim medebandlid Nadya ontmoette, besloten de twee iets met dit onderwerp te doen. “Ik voelde mij heel erg alleen in die tijd. Ik zou willen dat je het met iedereen normaal kunt bespreken.” Vertelt Kim.

Het nummer Kill The Baby was het resultaat. In de videoclip van het nummer, wordt op verschillende manieren een babypop ‘om het leven gebracht’. Een beetje ophef hadden de bandleden wel verwacht, maar Kim en Nadya ontvingen ook een hele hoop haat en woedende reacties. “Ik vond het wel droevig, vooral dat mensen zo’n mening hadden over mij als mens want het ging heel vaak over mij en mijn abortus’. Dat de twee het gesprek over abortus open willen breken, snappen de chicks maar ze vragen zich wel af: ‘Kan die boodschap niet wat subtieler?’.

In deze aflevering van Chicks On Screen gaan chicks Loritza en Melissa in gesprek met de band over het nummer, de reacties en het onderwerp abortus in 2022. Ook gaan de meiden de straat op om Rotterdammers te onderwerpen aan een quiz over abortus in de vroegere jaren.

Chicks on screen
In de online- en tv serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *