CHICKS ON SCREEN | Fast fashion en de alternatieven

CHICKS ON SCREEN | Fast fashion en de alternatieven

De afgelopen dagen werd ‘Black Friday’ groots gevierd. Een week vol mega kortingen op allerlei spullen, waaronder kleding. Maar, eigenlijk kun je tegenwoordig het hele jaar door heel goedkoop je garderobe vernieuwen. Toch betalen we voor deze fast fashion een hoge prijs. “We willen er allemaal leuk uit zien, maar wat zijn dan de alternatieven voor fast fashion?” chick Stephanie zoekt het uit, in deze aflevering van Chicks On Screen.

Fast fashion is een term die je steeds vaker hoort en gaat over de grote hoeveelheid en de snelheid waarmee we kleding kopen en afdanken. Modemerken brengen het hele jaar door nieuwe kleding uit. Het proces van de tekentafel tot de winkel, duurt tegenwoordig nog geen zes weken. Het constant consumeren van deze razendsnelle mode zorgt voor een groeiende berg aan afgedankte kleding. Ontzettend slecht voor het milieu, om nog maar te zwijgen over de werkomstandigheden waarin de kleding geproduceerd wordt.

De mode-industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. “Het is nu het moment om daar echt iets aan te doen!” laat Laura Gilibert weten. Laura ontwikkelde samen met een aantal medestudenten het merk Reshirt Rotterdam. Het jonge creatieve team ontwerpt en maakt nieuwe modestukken van afgedankte kleding.

Ook neemt Stephanie een kijkje bij The Swapshop, gevestigd in De Wasserij. “Wat is swappen eigenlijk?” vraagt Stephanie. Medewerker Dhanja Bakker legt het haar uit en samen zoeken ze een leuke tweedehands outfit. “Ik vind het echt een goed initiatief.” laat Stephanie weten.

Op straat zijn de mensen minder positief. Chick Leonida ondervraagt hier jonge Rotterdammers over fast fashion en duurzame mode. Wanneer je iets koopt, kijk je dan of het duurzaam geproduceerd is? “Nee ik kijk daar niet naar” en “Als ik het geld heb, dan koop ik het liever nieuw.”

Chicks on screen
In de online- en tv-serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *