CHICKS ON SCREEN: Leven met een eetstoornis

CHICKS ON SCREEN: Leven met een eetstoornis

“Als we denken aan eetstoornissen denken we vaak aan anorexia of boulimia, maar er is nog zoveel meer wat we niet weten,” vertelt presentatie-chick Marissa. Meer bewustzijn creëren als het gaat om eetstoornissen, dat is het doel van chicks Marissa en Dilara in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen. De meiden gaan op pad om Sarah te interviewen over haar afkeer tegen eten en nemen een kijkje in een bijzondere woonkamer in Kralingen.

In coronatijd is het aantal eetstoornissen flink toegenomen. De wachtlijsten in Rotterdam voor hulp zijn dan ook lang. Als een soort voorportaal bestaat er in Kralingen het JIJ-Huis van Stichting JIJ. Een huiskamer waar personen met een eetprobleem terecht kunnen voor een praatje, advies of gewoon wat afleiding.

Terwijl Dilara alles vastlegt met haar camera, interviewt Marissa een ervaringsdeskundige en begeleider in het JIJ-Huis, Anita La Grande. De chicks vragen zich af wat je in het JIJ-Huis kunt doen en hoe je aan iemand ziet dat deze persoon een eetstoornis heeft. “Dat iemand weinig eet en mager is?” antwoord een geïnterviewde. Terug in het JIJ-Huis vertelt Anita dat dat niet helemaal het geval is en dat er veel onzichtbare kenmerken zijn en veel onbekende eetstoornissen.

Een afkeer van eten
Sarah Achahbar heeft zo’n minder bekende eetstoornis. “Ik zou zeggen dat ik een soort van afkeer tegen eten heb, maar ook weer niet. Het is heel moeilijk om het in een hokje te plaatsen.” Het eten is voor Sarah daarom echt een klus en hierdoor is het moeilijk voor haar om op gewicht te blijven. Om die reden doet Sarah, als moslima, niet mee met de ramadan. “Hoe reageert je familie hier op?” vraagt Marissa. “Soms voel ik mij bekeken en beoordeeld”.

Chicks on screen
In de online- en tv-serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier voor de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *