Chicks On Screen: leven met sociale angst

Chicks On Screen: leven met sociale angst

“Neem ons eens mee in je hoofd” vraagt chick Jo-Ann aan Cayshah op een bankje in het Kralingse Bos. Cayshah heeft een sociale-angststoornis, waarover Jo-Ann haar interviewt terwijl chick Madelief alles vastlegt op camera. “Het is een hele vervelende innerlijke stem die constant bang is om negatief beoordeeld te worden” legt Cayshah uit. In deze aflevering van Chicks On Screen vragen de meiden zich af of een angststoornis je leven belemmert en of je hier zelf ook wat aan kunt doen.

Chick Madelief, die deze aflevering achter de camera staat, werd zelf ook een aantal jaren geleden gediagnosticeerd met een sociale-angststoornis. Later bleek dat ze autisme heeft, toch herkent ze veel van Cayshah’s ervaringen. “Ik wil dingen wel, maar dan word ik toch te angstig en denk ik toch, ik weet niet of ik het wel moet doen of ik het wel kan doen en dan ga je aan jezelf twijfelen” vertelt Madelief in de aflevering.

Psycholoog Rigillo legt uit dat je juist sociale situaties extra moet aangaan. Ook vragen de chicks zich af of het klopt dat door de coronaperiode meer jongeren deze stoornis hebben ontwikkeld. Rigillo bevestigt dit: “In de coronaperiode is men meer geïsoleerd geweest en heeft men minder sociaal contact gehad. Men heeft minder kans gehad om zich te leren bewegen in de sociale situaties, wat kan maken dat deze situaties steeds enger en enger worden.”

Chicks on screen
In de online- en tv serie Chicks On Screen duiken de meiden van Chicks And The City podcasts in een onderwerp en gaan op onderzoek uit. Met een open mind en soms een brutale vraag, behandelen de meiden thema’s als abortus, op jezelf wonen, zelfliefde en discriminatie. Kijk hier voor de eerdere afleveringen van Chicks on Screen.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *