CHICKSTALK: vrouwenlichaam in de gezondheidszorg

CHICKSTALK: vrouwenlichaam in de gezondheidszorg

In de wereld van de gezondheidszorg ???? is er een belangrijk gesprek dat vaak wordt gemist: de unieke behoeften van vrouwen. Het is hoog tijd dat we aandacht vragen voor het vrouwenlichaam en waarom het een speciale focus verdient binnen de gezondheidszorg. Helaas wordt het vrouwenlichaam nog steeds vaak onderbelicht in medisch onderzoek en behandelingen. Deze ongelijkheid kan leiden tot verkeerde diagnoses, onnodig lijden en zelfs levensbedreigende situaties. Het is niet genoeg om te zeggen dat ‘één maat’ past voor alle gezondheidszorg. We moeten streven naar gendergevoelige benaderingen die de unieke behoeften van vrouwen erkennen en adresseren.

De COVID-19-pandemie maakte het weer eens duidelijk. Binnen de medisch-wetenschappelijke wereld wordt van oudsher het mannelijk lichaam als zogenaamde gouden standaard gebruikt. Zo waren het voornamelijk vrouwen die bijwerkingen ondervonden na het krijgen van bepaalde coronavaccins. Onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico meldt dat er tijdens de belangrijkste testfasen van deze vaccins door de farmaceuten weinig tot niet is uitgesplitst naar sekse. Hoewel er aan deze verschillen zeker de laatste jaren steeds meer aandacht wordt besteed, zorgt een nieuw ziektebeeld als COVID-19 ervoor dat we weer terugschieten in oude patronen en methoden. Dit voorval staat zeker niet op zichzelf.’

Voor deze aflevering van CHICSKTALK onderzoeken de chicks deze ongelijkheid. Wat houdt deze achtergestelde positie precies in? Hoe komt het zo? Wat zijn de gevolgen/effect? En hoe verbeteren we dit in de toekomst? Oja en natuurlijk ook: wat vinden zij ZELF van dit onderwerp. Hiervoor gaan we in gesprek met Mariette Reineke, zij werkt onder andere voor Stichting Voices for Women, een organisatie die zich hard maakt voor vrouwen en gezondheidszorg (vrouwenlijf is anders dan een mannenlijf en de gezondheidszorg is gebaseerd op het mannenlijf waardoor vrouwen vaak verkeerd worden gediagnosticeerd).

Ben jij benieuwd naar de aflevering? Beluister deze dan nu hier!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *