21 FEBRUARI: MISS BLACK HAIR NEDERLAND

21 FEBRUARI: MISS BLACK HAIR NEDERLAND

“Mag ik eens voelen?” Deze vraag wordt vaak aan zwarte vrouwen gesteld als zij hun gekruld (kroes) haar dragen. En dat is als je mazzel hebt! Het wilt ook nog weleens gebeuren, dat diegene zonder blikken of blozen ongevraagd met zijn handen aan je haar zit. Zelfs Solange zong er een nummer over: ‘Don’t touch my hair’.  Anno 2018 heerst er in de mainstream media en samenleving nog veel ‘mysterie’ rondom het haar van de zwarte vrouw. Om die reden alleen al zijn initiatieven als de Miss Black Hair Nederland Verkiezing van groot belang! 

Na drie succesvolle uitverkochte edities, vindt op zondag 11 maart alweer de vierde editie van de Miss Black Hair Nederland Verkiezing plaats in Amsterdam. Wat onderscheidt deze missverkiezing van andere missverkiezingen?

De Miss Black Hair Nederland Verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Miss Black Hair Nederland en richt zich op de beauty van de natuurlijke zwarte vrouw en het uitdragen hiervan. Bij deze missverkiezing laten vijftien Afro-Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 35 jaar oud, zien hoe mooi en veelzijdig het haar van de zwarte vrouw is. Door hun natuurlijke haarstructuur met trots uit te dragen, inspireren zij andere vrouwen om hetzelfde te doen. De deelnemende missen fungeren dan ook als rolmodel. Ook krijgen zij de kans om mee te doen aan diverse workshops rondom persoonlijke groei.

“Wij beogen een schoonheidsideaal na te streven waarin de zwarte vrouw zichzelf accepteert en mooi vindt in haar natuurlijke staat”- Miss Black Hair Nederland.

Met behulp van deze missverkiezing wil de organisatie natuurlijk haar meer onder de aandacht brengen en zelfbewustzijn onder zwarte vrouwen stimuleren en vergroten. In het huidige medialandschap is er helaas onvoldoende representatie van de diversiteit van de natuurlijke zwarte vrouw te vinden. En dat is jammer! Want tegenwoordig laten steeds meer zwarte vrouwen de ‘relaxer’ (een haarcrème die het haar op chemische wijze stript van zijn krul) staan om terug te keren naar hun natural hair. Het gaat bij de missverkiezing dus niet alleen maar om de prachtige haardrachten, maar juist ook om de filosofie erachter. Wat zegt het haar van de zwarte vrouw over haar identiteit?

Dit en nog veel meer bespraken wij met Ashaki Leito en de deelnemende miss Ruthmila Lacruz Martina
Ashaki richtte samen met haar partner Sherlon Gerard Miss Black Hair Nederland op. Daarnaast is Ashaki ook nog de trotse eigenaar van het bedrijf Blackwise. Met Blackwise verzorgt zij verschillende soorten workshops op het gebied van zelfontplooiing (hoe kun je de beste versie van jezelf zijn?) en natural hair. Verder geeft deze superchick ook nog eens masterclasses over de geschiedenis, betekenis en politiek van ‘Black hair’. Je kunt haar dan ook inhuren als spreker.

Wat is de geschiedenis van black hair? En wat voor belangrijke rol speelt het haar van de Afro- Nederlandse vrouw in haar leven? Woensdag 21 februari doken we samen met Ashaki Leito en Ruthmila Lacruz Martina in de geschiedenis en toekomst van Black Hair. Heb je de show gemist? Luister hem dan hieronder terug! 

Nieuwsgierig naar de missverkiezing? Bekijk hieronder de compilatievideo van de tweede editie terug!

Ook benieuwd naar de deelnemende missen van dit jaar? Hieronder stellen zij zichzelf kort voor.

 

 

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *