Natasja over #ChicksAndTheCity

Natasja over #ChicksAndTheCity

Dag lieve luisteraars!

13 jaar geleden bedacht ik het concept van meiden radio als participatie project.

Het idee was simpel; een radio programma waarin jonge meiden betrokken en verantwoordelijk zijn voor het produceren van een live show, waarin zij alles kunnen bespreken wat hen aan het hart gaat.

66 kopie Chica Radio fotoshoot 2009

4 kopie still van de documentaire ”De meiden van Chica Radio”

128058291_6_di94 kopie Foto Chica Radio 2007 #FunX

Empowerment

De radioshow geeft jonge meiden een stem. Op deze manier maken ze deel uit van de discussies die vaak over de hoofden van jongeren worden gevoerd, waarin hun stem niet altijd hoorbaar is.

Voor de meiden betekent Chicks And The City een plek waar je zelf ‘in control’ bent, waar je gehoord wordt en van je kan laten horen. Een ‘ontmoetingsplek’ waar je in je waarde wordt gelaten en elkaar leert inspireren en respecteren. Het betekent ook dat je verantwoordelijkheid deelt met elkaar en zorgt dat er een resultaat staat waar je samen trots op kan zijn. Door actief deel te nemen aan de show ontdekken en ontwikkelen meiden hun talenten en bewustzijn. Dit alles onder begeleiding van vakkundige producenten én binnen de professionele omgeving van RTV Rijnmond. Door vrijwillig samen te werken aan nevenprojecten met de samenwerkingspartners in de regio worden kansen gecreëerd voor de Chicks. Door alle facetten van radio maken te leren, ervaren ze hoe het is om binnen een professionele organisatie te werken. Leren presenteren, vergaderen, regie voeren, radio

reports maken en het beste uit jezelf halen en inzien wat je allemaal al kan, is een belangrijk onderdeel van de radio show. De meiden leren verantwoordelijkheid te delen, afspraken na te komen en in teamverband samen te werken met andere meiden en organisaties uit de regio. Door serieus genomen te worden en hun stem te mogen laten horen, durven ze steeds meer van zichzelf te laten horen en hun zelfbewustzijn te ontwikkelen. Door spraakmakende onderwerpen bespreekbaar te maken leren ze tegelijkertijd niet alleen elkaar, maar ook de gasten en luisteraars te respecteren en inspireren. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen gestimuleerd, hun levensbeeld wordt verrijkt en werken de meiden aan een positief toekomst en zelfbeeld.

DSC05574 copyDSC06440 copyDSC07234 copyDSC06394 copyDSC05649 copyDSC06244 copyDSC05651 copyDSC05970 copy Nieuwe fotoshoot Chicks And The City 2015

Voor veel meiden is dit dan ook de eerste stap op weg naar een professionele carrière in de media, cultuur of bedrijfsleven en daarnaast gewoon een flinke stap vooruit in het zelfredzaam worden;

om verbaal en organisatorisch je vrouwtje te kunnen staan en je eigen zaakjes voor elkaar te kunnen boksen.

Dat zijn dingen die erg belangrijk zijn voor meiden in hun jonge leven. Toen ik dit project bedacht had ik in mijn achterhoofd: ‘’wat had ik nodig gehad toen ik jong was?” en toen kwamen de ideeën eigenlijk vanzelf. Dit is een project waar ik zelfs na al die jaren volledig achter sta en in geloof, het is een heel mooi, dankbaar en bijzonder project waarin ik nog dagelijks uitgedaagd wordt.

DSC06570 copy

Tijd om terug te blikken

In die 13 jaar heb ik dit mooie programma mogen maken en uitzenden bij Megastad Fm, FunX (onder de naam Chica Radio) en nu Radio Rijnmond waar Chicks And The City zelfs al bij seizoen 5 is beland!

128059897_6_UAWK kopie

Het gaat goed en het is druk waardoor er eigenlijk nooit tijd is om eens stil te staan en simpelweg trots te zijn… Dat is de reden dat ik dit stuk ben gaan schrijven. Het is tijd om even stil te staan en terug te blikken op gasten van de afgelopen weken en de shows die we hebben gemaakt.

DSC06909 copy

Ieder radio seizoen vraag ik me af hoe ik de shows moet gaan vullen met interessante onderwerpen en gasten. En dat is het mooie van radio: als je begint, begin je en zit je in die ‘’trein’’. Mensen weten je te vinden en andersom, de chicks komen met prachtige ideeën & geweldige gasten. Daarbij is onze website een platform voor de stad Rotterdam en gelijkgestemden uit de regio waar ook veel traffic plaatsvindt www.chicksandthecity.nl.

Tijdens de redactie vergaderingen dragen de chicks zoals gezegd regelmatig hele goede ideeën en of gasten aan.

Zo kwam chick Sharina met het idee om een show over ‘’het schoonheidsideaal van de vrouw’’ te maken met cosmetisch arts Rogier Meulenaar als gast.

lippen

En kwam chick Nanda met het idee om Coen van Veenendaal uit te nodigen en hem te spreken over zijn heftige ervaring met zijn beste vriend en RTL verslaggever Mark Bos, die afgelopen april is overleden aan de gevolgen van kanker. Wat ik persoonlijk erg bijzonder vond is de openhartigheid van Coen tijdens de show en de enorme kennis en betrokkenheid die hij bezit als het om de ziekte kanker gaat. Zijn verhaal is heftig maar ook heel erg mooi en ik ben blij dat ik hem heb mogen spreken. Er zijn niet veel shows waar ik een brok in mijn keel krijg, maar de show van 07 oktober was daar zeker 1 van.

markbos Mark Bos

Soms nodigen we een “hysterische” gast uit waarmee we (stiekem) een zwaarder onderwerp aansnijden, een goed voorbeeld hiervan is drag-queen (travestiet en Rainbow award winning) Miss Dee Dee Janssens die we in het kader van coming out day hebben uitgenodigd. Het blijft apart om te horen en zien dat er in zo’n vrij land als Nederland nog steeds weinig tolerantie is jegens mensen die ‘’anders’’ zijn. Homo’s kunnen nog steeds niet hand in hand over straat en als je wilt weten wat het adres van the hangout 010 is (the Hang-out 010 biedt jongeren met een andere seksuele geaardheid in Rotterdam een veilige plek) moet je toch eerst even een mail sturen zodat de organisatie uit voorzorg kan checken of je wel goede bedoelingen hebt. Ik vind diversiteit erg belangrijk op welke manier dan ook, dus daarom besteden we aan dit soort onderwerpen en thema’s graag aandacht (en daarbij heb ik veel homo vrienden en kennissen en ik hou van ze!) Miss Dee Dee is al jaren een inspiratie voor mij ! Vroeger, lang geleden, toen ik nog als gogo danseres optrad hebben we veel samen op het podium gestaan en onze extravagante outfits gematched. Van de gays en de gay scene heb ik geleerd om te zijn wie ik wil zijn en lak te hebben aan mensen die vinden dat dat anders zou moeten. Ik vind persoonlijk dat iedere vrouw een gay BFF moet hebben ! Echt een gemis als je dat niet hebt als vrouw ! Dennis Gulikers aka Miss Dee Dee Janssens , you’re my inspiration!

deedee miss DeeDee Janssens

Een Chicks Versus Boys show doet het ook altijd goed, afgelopen maand met de boys Y.M.P. & Sharif Noël. Jongens en meiden stellen elkaar pittige vragen met het doel het andere geslacht beter te begrijpen. Het blijft grappig en interessant om te zien dat we iedere keer weer zoveel van het andere geslacht kunnen leren.

chickvsboys1 De boys YMP & Sharif Noël 

Super Chicks zijn dames die we uitnodigen omdat zij een inspiratie zijn voor de luisteraar.

Op 14 oktober hadden we Rineke en Francy te gast van de Happy go lucky intervisie avonden. Bij Happy Go Lucky komen vrouwen van alle leeftijden en culturen bij elkaar om met elkaar kennis, ervaring en netwerk te delen om zo verder te komen in werk en leven. Na het gesprek van 14 oktober ben ik in iedere geval van plan een keer naar zo’n intervisie avond te gaan!

DEF.voorkant

En in de herfstvakantie mogen kinderen later op blijven en om die reden nodigen we dan 2 mini chicks uit die levensvragen stellen aan de grote chicks en andersom. Wij hadden Dora en Noé te gast (beiden 8 jaar) en hebben werkelijk met onze mond vol tanden gezeten ! Deze kleine meiden hadden een hele duidelijke mening over het vluchtelingen beleid en hebben zich daar ook zeer Openhartig over uitgesproken.

IMG_0736

Je weet wat ze zeggen: Dronken mensen en kinderen zeggen de waarheid!

128060555_5_3BSB kopie

Dankbaar

Na 13 jaar meiden radio zijn we nog steeds in de lucht en maken we wekelijks hele mooie shows. Ik kan dan alleen maar dankbaar zijn. Dankbaar dat ik dit mag doen, dankbaar dat mij het vertrouwen gegeven wordt door de Gemeente Rotterdam en RTV Rijnmond. En natuurlijk erg dankbaar voor alle meiden die zich hier voor inzetten en met elkaar mooie radio shows maken.

Ik kijk uit naar de rest van dit radio seizoen!

Iedereen bedankt voor de support en bedankt voor het luisteren!

DSC06948DSC06905 copyDSC06947 copy

Iedere woensdag op radio Rijnmond tussen 19:00 en 20:00 op 93.4 FM

 

XxX

Natasja Morales

Initiatiefnemer, Programma maker en projectleider Chicks And The City

 

Natasja Morales zal maandelijks een persoonlijke beschouwing schrijven over haar werk bij Chicks And The City

Heb je een vraag of ideeën voor leuke gasten en of onderwerpen? mail gerust! natasja@chicksandthecity.nl

 

Bekijk en hoor hier een een oude samenvatting van een Chica Radio show uit 2006 (met oldschool foto’s)

Share This

About the author

Natasja

Presentatrice (radio, tv en events) en projectcoördinator Natasja Morales is bekend in de wereld van meidenradio. Eerder ontwikkelde en presenteerde zij meidenradio met meiden uit het centrum van Rotterdam (Chica Radio). 
 Morales heeft dit meiden participatie radio project in 2005 bedacht en opgezet en organiseert dit project sindsdien met succes. Over Natasja en Chicks And The City: Natasja wordt geboren in een gezin waarbij huiselijk geweld en drugsverslaving van beide ouders een feit waren. Natasja vond school en opleiding belangrijk dus heeft dit daarom altijd op de eerste plaats gezet. Haar jeugd heeft haar geïnspireerd om het meiden radioproject Chica Radio/Chicks And The City op te zetten waarmee ze jonge meiden een stem geeft en werkt aan de zelfredzaamheid van deze meiden. In de jongeren documentaire De meiden van Chica Radio laat Natasja als maker en personage een stuk uit haar privéleven zien en is de leus een dubbeltje kan wel een kwartje worden een rode draad. Chicks and The City wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en RTV Rijnmond. Meer over Natasja Morales (www.tasje.com)

View all articles by Natasja

1 comment

  1. Pingback: Doe mee met Chicks and the City Radio! | Chicks and the City

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *