Onbekende minderheid: Witte meisjes met mbo diploma

Onbekende minderheid: Witte meisjes met mbo diploma

Vandaag stond superchick Talitha Stam met haar proefschrift in onder andere dagblad Trouw. Wat dit extra bijzonder maakt? Het gebeurde ook nog eens op de dag dat zij haar proefschrift mondeling verdedigde. Supertof! Wij bij Chicks and the City hebben een neus voor talent en interessante onderwerpen, want vorig jaar was Talitha namelijk bij ons te gast in de show! Zij vertelde ons hoe jouw schoolervaring invloed kan hebben op je latere leven.  

In haar proefschrift verdiept Talitha zich in een vaak vergeten doelgroep als het gaat om schooluitval: ‘witte meisjes met een mbo niveau 1 of niveau 2 startkwalificatie’.

Uit het onderzoek blijkt dat deze meiden na een zorgopleiding op mbo niveau 1 of  2 niet of nauwelijks aan een passende baan in de zorg komen. Daarnaast hebben zij met mbo niveau 2 ook niet de startkwalificatie die zij nodig hebben om bijvoorbeeld als Kraamverzorger aan de slag te kunnen. Een droombaan voor veel van hen. Bovendien lukt het slechts 30 procent om door te stromen naar mbo niveau 3.

Omdat deze meiden hun startkwalificatie op mbo 2 hebben behaald, worden zij vaak buiten de statistieken gelaten als het gaat om schoolverlaters. “Het oog is zo sterk gericht op andere groepen, zoals allochtone jongens, dat deze witte minderheid nauwelijks in beeld komt”, zegt Stam in dagblad Trouw.

Eerder was Talitha bij ons te gast in seizoen 6. Luister hier de show terug! 

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *