CELEBS MASSAAL IN HET ZWART IN SOLIDARITEIT MET #TIMESUP!

CELEBS MASSAAL IN HET ZWART IN SOLIDARITEIT MET #TIMESUP!

Actrices zoals Reese Whiterspoon, Eva Longaria, Meryl Streep, Tracee Ellis Ross en Emma Watson schitterden zondagavond allemaal gekleed in het zwart op de rode loper van de Golden Globes. De reden voor deze dresscode?

Protesteren tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld tegen vrouwen!

De afgelopen tijd hebben onder andere verschillende actrices, maar ook acteurs hun verhalen over seksuele intimidatie en seksueel geweld in de entertainmentindustrie gedeeld. Dit bracht het wangedrag van veel prominente Hollywood figuren aan het licht, zoals het gedrag van producer Harvey Weinstein.

Hierdoor gaven zij ook andere slachtoffers van seksueel misbruik de moed om hun verhaal te doen. Al gauw werden vele verhalen op social media gedeeld onder de hashtag #metoo.

In het verlengende van de #metoo-beweging is er een nieuwe beweging in het leven geroepen: Time’s up! De bijbehorende hashtag is #timesup. Actrices Reese Whiterspoon, Meryl Streep, schrijfster en producer Shonda Rhimes en meer dan 300 andere vrouwen gaan met deze beweging de strijd aan tegen seksuele intimidatie in de entertainmentindustrie. Time’s up streeft naar gelijkheid en veiligheid op de werkvloer. Hoewel de vrouwen in de entertainmentindustrie het voortouw nemen, is de movement er voor alle vrouwen; ongeacht sociale klasse, werkveld, etniciteit, en seksuele oriëntatie. De movement heeft ook een fonds opgesteld om vrouwen die economisch zwak zijn, bijvoorbeeld financieel te kunnen ondersteunen bij rechtszaken.

De movement werd op maandag 1 januari in een open brief aangekondigd in de Amerikaanse krant The New York Times! Lees de brief hier terug!

Voorafgaand aan de Golden Globes riep Reese Witherspoon samen met medeactrices Brie Larson, Kerry Washington, Tessa Thompson, Rashida Jones en Tracee Ellis Ross, kijkers op om ook thuis op de bank zwart te dragen in solidariteit met de Time’s up movement en foto’s te delen op social media onder de hashtags #whywearblack en #timesupnow. Ook kon je ze taggen @timesupnow.
Bekijk de video hier!

De oproep heeft gewerkt! Zelfs JLO droeg in het zonnige Puerto Rico zwart in solidariteit met de movement!

Acht actrices gingen nog een stapje verder. Zij droegen niet alleen zwart, maar namen ook een activiste mee als hun date. Deze activisten zetten zich onder andere in voor het bestrijden van seksuele intimidatie en genderongelijkheid. Zo liep actrice Michelle Williams hand in hand met activiste Tarana Burke. Tien jaar geleden zetten zij al de metoo-beweging op!

 

Foto: Kevork Djansezian/NBC/NBCU Photo Bank/Getty

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *