S01E13 De toekomst van Mobiele Journalistiek

S01E13 De toekomst van Mobiele Journalistiek

We hebben de wereld in onze broekzak, sterker nog, we hebben de wereld in onze hand! Met onze mobiele telefoon kunnen we tegenwoordig álles wat we maar willen en zonder telefoon ben je hulpeloos. En zeg eens eerlijk, je hebt de telefoon tegenwoordig vaker in je hand dan in je broekzak.

Wat betekent deze snel veranderende wereld van digitale technologie voor de media? Hierover hebben we gesproken met Rob Freijssen (ex-hoofdredacteur OPEN Rotterdam) en Davidson Rodrigues (smartphone videocoach).

De mannen hebben zelfs een trainingsprogramma ontwikkeld waarin mensen zonder veel ervaring kunnen leren om professionele video’s te maken. Filmen, monteren en storytelling en dat alles op één en hetzelfde apparaat.

Deze werkwijze is toepasselijk voor interviews, instructie, promotie of vloggen. Rob en Davidson verzorgen trainingen voor bedrijven en organisaties en organiseren maandelijkse workshops over professioneel filmen met je smartphone waarin je kennis maakt met deze nieuwe werkwijze en met veel tips & tricks aan de slag gaat met je eerste eenvoudige video.

Chicks Suzanne en Ashanti hebben de MOJO workshop gevolgd en hebben onwijs veel geleerd.

Deze tips & tricks hebben we tijdens de uitzending direct proberen te integreren in onze livestream. Het is dan ook zeker de moeite waard om onze livestream via onze Facebookpagina te bekijken.

Nóg leuker vinden wij het wanneer je fysiek aanwezig bent! Wij nemen iedere woensdagavond vanaf 18:00u een live talkshow, podcast en live stream op in de Bibliotheek Rotterdam waar jij bij kunt zijn!

Graag zien we je vanaf 18:00u in de Centrale Bibliotheek Rotterdam op de 1e verdieping (de jongerenvloer).

Heb je vorige week de opening gemist maar ben je wel nieuwsgierig? Je kan de uitzending met Theo Kemperman (Directeur Blbiotheek Rotterdam en Dean Bowen (stadsdichter Rotterdam) terugkijken via Facebook.

Over de gasten:

Rob Freijssen

Rob Freijssen heeft jarenlang ervaring in management en training in en voor media en communicatie-afdelingen. Rob was o.a. werkzaam voor de KRO en RKK (Eindredacteur Radio 1 en eindredacteur Kruispunt TV), de NTR (eindredacteur) en RTV Rijnmond en Omroep West (hoofdredacteur). Hij is in 2014 afgestudeerd in de Master Management en Innovatie met een masterthesis over de methode waarop burgerjournalisten met deze nieuwe techniek (MoJo) aantrekkelijke videocontent maken.

Rob is mede-oprichter en voormalig hoofdredacteur van de professionele publieke lokale OPEN Rotterdam (winnaar Award Lokale omroep van het Jaar 2017) waar hij Mojo (mobiele journalistiek dus filmen met de smartphone) introduceerde en waar nu dagelijks met deze mobiele journalistiek technieken wordt gewerkt. Daarnaast is Rob HBO-docent in Journalistiek en Communicatie (Bij Fontys en Inholland) en trainer in (crisis-) communicatietrainingen voor bestuurders, communicatiemedewerkers en colleges van B&W. Tevens geeft Rob trainingen in het professioneel film maken m.b.v. de smarthone, zowel aan professionals als vrijwilligers (met een zelf ontwikkelde methode).

Davidson Rodrigues

Davidson Rodrigues is mediaprofessional, gespecialiseerd in smartphone en videoproductie. Na het afronden van zijn studie mediamanagement in 2010 ging hij aan de slag zelfstandig professional op het gebied van media- en cultuurmanagement. Door de jaren heen heeft hij ervaring opgebouwd in de realisatie van projecten, televisie- en videoproducties en de coördinatie van productieteams.

In 2015 werd hij gegrepen door het fenomeen MoJo (mobiele journalistiek). Een werkwijze die het mogelijke maakt om professionele videoverhalen te maken met een smartphone. Met zijn gekte voor deze nieuwe vorm van media ontwikkelde hij een trainingsprogramma waarin mensen zonder veel ervaring kunnen leren om professionele video’s te maken.

Davidson geeft regelmatig INCOMPANY trainingen. Binnen OPEN Rotterdam is hij verantwoordelijk voor de training van mobiele journalisten en het opzetten van de kanalen OPEN Vlogger en MORE Rotterdam.

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *