S01E18 Leven met HIV

S01E18 Leven met HIV

Gloria Summerville is een vrolijke Surinaamse Rotterdammer die van de tegenslagen in haar leven haar kracht heeft gemaakt. Een echte superchick dus!

Het verhaal van gloria

In 2005 wordt zij behandeld voor huidafwijkingen. Zalfjes helpen niet, een kweek van haar huid levert ook niets op. In overleg met haar arts laat ze zich uiteindelijk testen op HIV, ze blijkt seropositief.

Wie haar geïnfecteerd heeft, weet ze niet. Gloria heeft wel vermoedens, maar als ze ernaar vraagt, krijgt ze ontwijkende antwoorden.

Stichting het Rode Lint

Stichting Het Rode Lint is geboren toen Gloria erachter kwam dat er geen inloophuis was voor mensen met HIV. Een plek voor advies, steun en tips over hoe om te gaan met het virus. Het Rode Lint heeft hier een verandering ingebracht.

Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, stort je wereld in. Hiv roept heftige emoties op en maakt veel los: bij jezelf, bij familie en vrienden, op je werk.

Sommige lotgenoten kiezen er daarom voor hun hiv-status geheim te houden. Of het alleen in kleine kring te vertellen, als het echt niet anders kan. Gloria is van meet af aan heel open over haar seropositiviteit. De reacties zijn wisselend. Ze krijgt oprechte steun, maar er zijn ook mensen die het contact verbreken. Of haar wel steunen maar haar achter haar rug om veroordelen.

Meer dan voorlichting

Stichting Het Rode lint doet meer dan voorlichting geven en hiv positieven ondersteunen. Stichting Het Rode Link is een positieve ontmoetingsplek waar ook armoede wordt bestreden en waar eenzaamheid wordt tegen gegaan.
Alsof dat nog niet genoeg is zet Gloria zich naast al deze acties in Nederland ook in het buitenland in. De stichting is actief in Afrika waar men kinderen helpt om naar school te gaan.

De stichting is een echte ontmoetingsplek geworden. Het motto is dan ook: Stap maar binnen! Dit kan op maandag, woensdag en donderdag van 9.00u tot 16.00u. Ook is er een mini cadeau verkoophoek met handgemaakte  Afrikaanse producten. De opbrengt van deze producten worden ingezet voor de goede doelen van Het Rode Lint. Wil je weten hoe jij kunt helpen? Neem dan een kijkje op www.hetrodelint.nl

In de podcast van woensdag 3 april gaan we hierover in gesprek met Gloria. Je bent elke woensdagavond van harte welkom om de podcast en talkshow bij te wonen. Graag zien we je vanaf 18:00u in de Centrale Bibliotheek Rotterdam op de 1e verdieping (de jongerenvloer).

Heb je vorige week de talkshow en podcast gemist, maar ben je wel nieuwsgierig? Je kan alle uitzendingen terugluisteren én -kijken via onze Facebookpagina.

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *