S02E04 Sekswerk in coronatijd

S02E04 Sekswerk in coronatijd

De seksclubs, ramen en bordelen zijn vanwege het coronavirus tijdelijk gesloten. Maar betekent dit dan ook dat al het sekswerk daadwerkelijk stopt? Nope! Onderzoeksjournalisten Sylvana van den Braak en Daphné Dupont-Nivet spraken met tientallen sekswerkers en hulpverleners over de risico’s van het uitvoeren van het ‘oudste beroep ter wereld’ tijdens een pandemie en analyseerden honderden online advertenties. De bevindingen deelden zij onlangs in een artikel voor het online journalistieke platform Vers Beton. In onze nieuwe podcast aflevering bellen we hen in en lichten de dames hun bevindingen toe.

Organisaties zoals GGD Rotterdam- Rijnmond adviseren sekswerkers om voorlopig te stoppen met (fysiek) sekswerk. Uit het artikel van onderzoeksjournalisten Sylvana van den Braak en Daphné Dupont- Nivet blijkt dat veel sekswerkers ondanks dit advies toch gewoon blijven doorwerken. De voornaamste reden: financiële noodzaak. Een groot deel van hen werkt niet op vergunde plekken in clubs of vanachter een raam. Ze adverteren bijvoorbeeld via internet en werken vanuit huis, hotels, airbnb’s of als escort. Vooral in Rotterdam waar prostitutie op papier al jaren uit het straatbeeld is verdwenen nadat de gemeente de bordeelramen op Katendrecht sloot en de tippelzone aan de Keileweg verdween. 

“Ik werk met een mondkapje. Maar dat is dan ook het enige wat ik aan zal hebben”

Uit analyses van online advertenties bleek onder andere dat minstens 21 advertenties van Rotterdamse sekswerkers op sites als Kinky- Sexjobs- en Speurders.nl een expliciete verwijzing maken naar corona in hun erotische contactadvertentieteksten. Zo staat er “Ik werk met een mondkapje. Maar dat is dan ook het enige wat ik aan zal hebben.” Dit soort advertenties nemen volgens het artikel toe sinds de maatregelen van de Rijksoverheid en het RIVM van kracht zijn. Zo staan er ten tijde van het artikel op Kinky.nl nog ruim 679 advertenties online voor de stad Rotterdam. De afgelopen maanden waren dat er rond de 700 per dag.  Ook op Sexjobs- en Speurder.nl zijn ruim 1438 Rotterdamse advertenties voor fysieke afspraken. Inmiddels is op een aantal van dit soort sites, waaronder Speurders.nl de tekst verandert. Zo staat er nu: “Verbod vanwege het coronavirus. Afgelopen week heeft de overheid besloten alle prostitutie dienstverlening te verbieden.” 

Lees hier meer over de bevindingen uit het onderzoek van Platform Investico, Vers Beton, Pointer en De Groene Amsterdammer

De podcast

Sylvana van den Braak en Daphné Dupon- Nivet zijn allebei werkzaam als onderzoeksjournalisten voor Platform Investico. Voor dat platform doen zij momenteel onderzoek naar sekswerk in Nederland. Zij deelden hun bevindingen in een artikel voor Vers Beton. Naar aanleiding van datzelfde artikel vertellen zij ons in deze nieuwe Chicks and the City podcast aflevering meer over hoe de coronacrisis het leven van sekswerkers op z’n kop gooit.  Een groot deel van hen werkt vanuit financiële noodzaak gewoon door. Maar wat betekent dat voor hun veiligheid?

Kijk elke woensdag van 18:00 tot 19:00 uur live mee op onze Facebookpagina. De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website en via Spotify, Apple Podcasts en Tunein! 

Photo by Dainis Graveris on SexualAlpha. You can also find some of his work on Unsplash.

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *