S02E12 The Buddy Film Foundation

S02E12 The Buddy Film Foundation

Film is een krachtig medium om verhalen te vertellen en mensen met elkaar te verbinden. En dat is dan ook precies wat The Buddy Film Foundation doet. De stichting koppelt filmmakers en creatieven die hun land uit moesten vluchten met hun Nederlandse collega’s. Zodat zij ook hier in Nederland kun passie kunnen voortzetten. Een mooi initiatief! In deze podcast aflevering praten we met één van de initiatiefnemers: actrice Dewi Reijs.

The Buddy Film Foundation is in 2017 opgericht door actrice Dewi Reijs, regisseur Dennis Overeem en producent In-Soo Radstake. Door middel van workshops, coaching en concrete filmprojecten willen zij gevluchte filmmakers helpen aan betaald werk binnen de filmwereld. Werk draagt bij zorgt voor stabiliteit, inkomen, sociale contacten en zelfontplooiing.

In de afgelopen 3 jaar hebben ruim 200 deelnemers zich al bij The Buddy Film Foundation aangesloten. Onder hen zijn acteurs, actrices, maar ook regisseurs, producenten, geluidsmannen en -vrouwen, make-up artists, editors en scenarioschrijvers.

Creatieve communinity 

The Buddy Film Foundation heeft zich door de jaren heen kunnen ontwikkelen tot een echte creatieve ‘community’. De stichting onderscheidt zich op het gebied van persoonlijke en intensieve begeleiding. Zo wordt er met drie verschillende niveaus gewerkt. Op die manier kunnen zij beter inspelen op de behoeftes en skills van de deelnemers.
Waar sommige professionals zeer ervaren zijn en direct gekoppeld kunnen worden aan de industrie, kunnen anderen juist nog wat extra training gebruiken. Ook zijn er weer anderen die zich nog volledig moeten ontwikkelen. Verder hebben de deelnemers behoefte aan netwerken, job bemiddeling, training en de optimalisatie van cv’s. 

Tussen wal en schip 

Hoewel The Buddy Film Foundation een tof initiatief is, wordt de stichting vooralsnog niet financieel ondersteund. Omdat het programma van de stichting zowel een cultureel als een maatschappelijk aspect heeft, is het lastig om fondsen te vinden die zich volledig in de doelstellingen kunnen vinden. Voor fondsen van een maatschappelijke aard is de stichting net iets te cultureel ingesteld. Culturele fondsen vinden op hun beurt het programma juist weer te maatschappelijk.

Om de kosten van hun projecten toch te kunnen dekken is The Buddy Film Foundation gestart met twee activiteiten: The Buddy Film Casting en The Buddy Film Productions

De Podcast 

Hoe is het idee voor dit initiatief ontstaan? Waarom is het belangrijk dat gevluchte filmmakers hun werk hier in Nederland kunnen voortzetten? En hoe zien de toekomstplannen van de stichting eruit? Deze vragen en meer bespreken we in deze podcast aflevering met één van de initiatiefnemers actrice Dewi Reijs.

Dewi Evita Reijs acteert, schrijft en werkt daarnaast ook als film/theatermaker. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Toneel & Kleinkunstacademie. Sinds haar afstuderen heeft ze in meerdere theatervoorstellingen gespeeld. Zo speelde zij in ‘De Hongerende Weg’, ‘Heren van de Thee’ en ‘De Stille Kracht’. Dewi was ook te bewonderen op het witte doek. Ze was onder meer te zien in de historische speelfilm ‘Een echte Vermeer’. En in 2020 verschijnt ze in de speelfilm ‘Mijn vader is een vliegtuig’. Verder kun je haar ook kennen van de jeugdserie ‘De regels van Floor‘.

Dewi schittert niet alleen voor de camera, maar is ook achter de camera actief. Zo regisseerde zij de bekroonde korte jeugdfilm ‘Debiel’ waar een verstandelijk gehandicapte meisje de hoofdrol speelde. In 2019 regisseerde zij ook de Parade voorstelling ‘Trojaanse Wijven‘.

Dewi Reijs

Kijk elke woensdag van 19:00 tot 20:00 uur live mee op onze Facebookpagina. De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, SpotifyApple Podcasts en Tunein!

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *