S02E17 Amber Brantsen over haar carrière en strijd tegen anorexia

S02E17 Amber Brantsen over haar carrière en strijd tegen anorexia

Woensdag 30 september presenteerde Amber Brantsen (journalist en presentator bij het NOS Journaal) haar nieuwe boek ‘Uit beeld’ in bibliotheek Rotterdam. Zo’n elf jaar geleden kreeg zij een eetstoornis. In haar boek blikt zij terug op die periode. Onze eigen Natasja Morales ging met Amber in gesprek over de kracht die je uit jezelf kunt halen door je te concentreren op je allersterkste eigenschappen. 

Amber Brantsen (1989) begon haar carrière op de radio en werd in 2016 door de Volkskrant uitgeroepen tot Radiotalent van het jaar. In 2017 maakte het grote publiek voor het eerst kennis met deze ambitieuze dame toen zij als het nieuwe gezicht van het NOS Journaal werd gepresenteerd. De pers haast zich te melden dat het meisje dat ooit op de middelbare school een spreekbeurt hield over nieuwslezen nu haar droom in vervulling ziet gaan. Wat de buitenwereld nog niet weet, is dat die droom jaren eerder nog onmogelijk leek. 

In haar studententijd ontwikkelde Amber namelijk een eetstoornis. “Ik had altijd al een geromantiseerd beeld van het studentenleven. Ik moest op kamers, het moest makkelijk gaan en vooral heel leuk zijn”, vertelt zij in een interview met NOS Met het Oog Op Morgen (NPO Radio 1). In de praktijk liep het heel anders. Zij vond helaas geen studentenhuis, maar kon wel een kamer huren in het huis van een vriendin van haar moeder. “Ik was er heel dankbaar voor, begrijp me niet verkeerd, maar ik werd er niet happy”, vervolgt Amber. Daarnaast viel haar studie Media en Cultuur erg tegen. “Op een gegeven moment werd ik steeds eenzamer en somberder. Toen begonnen ook de eetbuien.”  

In haar boek ‘Uit beeld’ legt zij verder uit hoe een eetstoornis bij haar kon ontstaan en hoe ze er weer bovenop kwam. Het werd voor Amber steeds meer duidelijk dat artsen en psychologen haar niet zouden gaan redden: ze moest het zelf doen. Alleen. 

“Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There I said it”

“Nog altijd is het praten over mentale ziekten een taboe”, schrijft Amber in een persoonlijke blog op haar website

“Mensen die hun verhaal doen in tijdschriften of kranten krijgen vaak uit ‘privacyoverwegingen’ een andere naam. Uiteraard staat het iedereen vrij om daarvoor te kiezen als dat beter voelt. En toch vraag ik me dan af: waarom voelt deze persoon zich niet vrij om over zijn of haar mentale ziekte te praten? En ook wat kan ik doen om het taboe te helpen doorbreken?”, vervolgt zij. 

“Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There I said it. Het afgelopen jaar schreef ik er een boek over. Niet omdat het zo’n mooi verhaal was, maar in de hoop het stigma er op z’n minst een beetje af te halen.” 

En dat doet zij met haar boek! Uit beeld is een zeer openhartig boek over wat wij van onszelf vragen en verwachten. Een verhaal over de balans tussen gezond en ongezond. En een verhaal over de kracht die je uit jezelf kunt halen, door je te concentreren op je allersterkste eigenschappen. 

Lees hier alvast het eerste hoofdstuk van het boek! 

Boekpresentatie en interview 

In de wereld waar we vandaag de dag in leven is het makkelijk onszelf te verliezen in de hoge eisen die we aan onszelf stellen. Hoge standaarden, ambitie en wilskracht. Het zijn de eigenschappen die in onze maatschappij enorm worden gewaardeerd. Maar het zijn ook precies de ingrediënten die Amber in een allesverwoestende eetstoornis hebben gestort. 

Natasja Morales ging in het bibliotheek theater met Amber in gesprek over wat wij van onszelf vragen en verwachten, over de kracht die je uit jezelf kunt halen door je te concentreren op je allersterkste eigenschappen en hoe Amber haar ‘onmogelijke’ droom heeft waar heeft gemaakt door een van de vaste gezichten van het NOS Journaal te worden. 

Livestream 

Pssst…wist je dat het gesprek met Amber Brantsen ook thuis kunt bekijken via een livestream? Bekijk de livestream hier terug!

Elke vrijdag kun je een nieuwe podcast aflevering beluisteren op www.chicksandthecity.nl, Spotify, Apple podcasts en Tunein

Foto header:
Omslagontwerp- Robbie Smits
Foto’s omslag- Jeanette Huisman

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *