S02E18: Hoe doen we dat met kerst?

S02E18: Hoe doen we dat met  kerst?

Uit elkaar gaan en vrienden blijven…klinkt onmogelijk. Maar dat is het niet! Een relatiebreuk of scheiding hoeft niet automatisch te betekenen dat je nu voor altijd ruzie moet hebben met je ex. In deze podcast aflevering praten wij met Renee Trijselaar. Zij is één van de initiatiefnemers van ‘Hoe Doen We Dat Met Kerst?’ een platform en podcast over gelukkig scheiden. 

We kennen allemaal wel de term ‘vechtscheiding’, maar hoeveel positieve verhalen kennen we nou eigenlijk over scheiden? Renee Trijselaar (foto) en Auke Triesschijn willen daar verandering in brengen!

Met hun onlangs gelanceerde platform ‘Hoe Doen We Dat Met Kerst?’ willen zij meer mensen inspireren om een gezonde vriendschappelijke relatie met hun ex te hebben. Daar gaat veel tijd en energie inzitten, maar het levert ook veel op. Zeker als er ook nog eens kinderen in het spel zijn!

De twee initiatiefnemers zijn er heilig van overtuigd dat je relaties kunt herdefiniëren in plaats van kapot laten gaan. “Niet alles wat kapot is, kun je repareren, maar je kunt van de stukken wel altijd iets anders moois maken”, schrijven zij op hun website. In de gelijknamige podcast kun je luisteren naar inspirerende verhalen van mensen die het al doen of meemaken. Beluister hier alvast de eerste afleveringen!

Van getrouwd naar roedel

Renee Trijselaar is inmiddels zelf ook gelukkig gescheiden. Zij besloten om ondanks de scheiding een gezin te blijven. “Heel eerlijk, er zit nuchter bekeken ook niet zo veel anders op. Uit cijfers blijkt dat het alternatief een vechtscheiding is, en dat die vele malen meer voorkomen dan gelukkige scheidingen”, vertelt Renee. Volgens Renee is er vaak een soort ‘alles of niets-mentaliteit’ terwijl ‘alles of iets’ veel logischer is. Want wie wil er nou voor altijd boos zijn op zijn/ haar ex?

Voor Renee en haar ex ging dat relatief soepel, omdat zij een goed voorbeeld hadden. Op haar tiende gingen haar ouders uit elkaar. “Ik was een kind van gelukkig gescheiden ouders. Zij hebben het zelf uitgevonden; de formule. Zij kwamen beide uit gezinnen waar de ouders bij elkaar bleven tot de dood hen scheidde”, vertelt ze. 

Haar eigen ouders kwamen tot de conclusie dat je (vooral met een kind in het spel) niet de transitie moet maken van getrouwd naar gescheiden, maar van getrouwd naar roedel. Want het draait immers niet om het uit elkaar gaan, maar om het bij elkaar blijven onder andere voorwaarden. 

Renee krijgt vaak te horen dat mensen de vriendschap tussen haar en haar ex bijzonder vinden. Zo had de juf van haar dochter Mavis pas na 1 jaar door dat zij als gezin niet meer in één huis wonen.

“Het lijkt me daarom tijd om onze formule te delen, het vooruitzicht te veranderen en de realiteitszin terug te brengen in de manier waarop we met scheidingen omgaan. We kennen allemaal het woord vechtscheiding en allen wel iemand die zijn verjaardag, huwelijk of kerst op twee plekken viert, omdat de ene ouder niet met de andere kan. Dat is gek, lelijk en ook echt niet nodig”, vervolgt Renee.  Lees hier meer over Renee!

Hoe Doen We Dat Met Kerst?

Podcast

Met ‘Hoe Doen We Dat Met Kerst?’ hopen Renee Trijselsaar en Auke Triesschijn meer gezonde vriendschappelijke relaties tussen exen te creëren. Hoe ze dit doen? En waarom het zo belangrijk is dat er ook meer aandacht komt voor positieve verhalen over scheiden, hoor je woensdag 7 oktober in onze podcast! 

Wees welkom in de centrale bibliotheek op de jongerenvloer (1ste verdieping) en luister vanaf 18:00 uur mee via de silent disco headsets. Check ons Facebookevent en zet jezelf op aanwezig.  Kan je niet op locatie komen? Bekijk dan onze podcast via de Facebook livestream. 

De complete podcast is vanaf vrijdag 9 oktober te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein!

Foto Header: Stacii Samidin

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *