S02E22 ‘Echte’ mannen praten over hun angsten!

S02E22 ‘Echte’ mannen praten over hun angsten!

Het is Movember! Elk jaar wordt er in de maand november oftewel ‘movember’ stilgestaan bij de gezondheid van de man. Denk aan het creëren van meer awareness over prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheidsproblemen en de preventie van zelfmoord. Nog te vaak overlijden mannen te jong door onwetendheid of schaamte. In deze nieuwe podcast aflevering willen wij de stilte doorbreken en verdiepen we ons in mentale gezondheid bij mannen. Dit doen wij samen met Sacha Harland, host en bedenker van ‘Bang, de podcast over angsten Floris Wolterink, psycholoog gespecialiseerd in depressie.

In zijn podcast ‘Bang’ nodigt Sacha Harland zijn gasten uit om luisteraars een inkijkje te geven in hun angsten. Dit resulteert in een serie veelzijdige gesprekken waarin verassend herkenbare aspecten van angst aan bod komen. Door met respect en zonder sensatiezucht over angst te praten hoopt Sacha dat hij de luisteraar kan inspireren om dat ook zo te doen. Op die manier kunnen we samen met elkaar het stigma rondom dit thema doorbreken. 

“Het moest iets positiefs bijdragen. Aan wat dan ook.”

Na heel wat jaren als onder andere presentator, dj en producer, vond Sacha het tijd voor een eigen podcast. “Omdat tegenwoordig de halve wereld een podcast begint, was het voor mij een vereiste dat het een serie gesprekken zou worden die mensen wat zou bijbrengen. Het moest iets positiefs bijdragen. Aan wat dan ook”, vertelt hij. 

Tijdens de zoektocht naar een passend onderwerp stuitte Sacha op een fragment uit één van de laatste afleveringen van ‘De Wereld Draait Door’. Hierin spraken presentator Matthijs van Nieuwkerk en neuropsycholoog Erik Scherder openhartig over hun angsten. “Het feit dat er op nationale televisie open en eerlijk gesproken werd over bang zijn, deed bij mij een vlammetje ontwaken”, vervolgt Sacha. 

Zelf is het gegeven hem ook niet vreemd, maar vooral het idee dat dit mensen, die veel en vaak last hebben van angsten, zou kunnen helpen, sprak hem ten diepste aan. Dit was de fundering voor ‘Bang, de podcast over angst.’ Kort hierop is Sacha begonnen met het uitschrijven van zijn plan, het bedenken van de vorm, oftewel het tastbaar maken van zijn idee. Na wat te hebben geïnformeerd in zijn directe en indirecte omgeving, bleken er verassend veel mensen positief over het idee over hun angsten met Sacha aan te gaan. Niet lang daarna kon hij beginnen met het opnemen van de eerste afleveringen. Beluister ze hier

Let’s talk about mental health! Kijk en luister live mee via Facebook

In deze nieuwe podcast aflevering verdiepen we ons samen met Sacha Harland en Floris Wolterink in mentale gezondheid bij mannen. Floris is als psycholoog gespecialiseerd in depressie. Hij hoopt anderen te kunnen assisteren om op zichzelf een betere afstemming te vinden tussen zichzelf, het lichaam en de omgeving. Hoe hij dat doet? “Graag Socratische vragen stellend. Niet zo zeer om antwoorden te geven, meer om samen te onderzoeken wat voor antwoorden er zouden kunnen zijn”, vertelt Floris.

Floris Wolterink, psycholoog


In verband met de aangescherpte coronamaatregelen is de centrale Bibliotheek Rotterdam gesloten. Je kunt de show dan helaas ook niet live bijwonen. Maar niet getreurd! Vanaf 18:00 uur kun je nog wel live mee kijken via onze Facebookpagina. Bekijk hier de livestream terug.

De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify,  Apple Podcasts en Tunein!  

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *