S02E23 Opvang voor jonge (dakloze) moeders

S02E23 Opvang voor jonge (dakloze) moeders

Jong moeder worden is lastig wanneer je naar school gaat, financieel afhankelijk en nog niet zelfstandig bent of op jezelf woont. Dit wordt nog eens extra bemoeilijkt wanneer je thuissituatie ervoor zorgt dat je als jonge moeder dakloos dreigt te raken…Waar kun je dan terecht?

We praten in deze nieuwe aflevering met Ruthann da Luz van het CVD (Centrum voor Dienstverlening). Het CVD houdt zich bezig met maatschappelijke opvang, maatschappelijke dienstverlening en hulp bij crisissituaties in (regio) Rotterdam.

Ruthann werkt nu al zo’n vier jaar bij het CVD als ambulante begeleider in het team Gezinnen. “De naam verklapt het al een beetje, ons team focust zich voornamelijk op dakloze gezinnen in Rotterdam. Wij hebben drie maatschappelijke opvanglocaties, waaronder één locatie voor jonge moeders in de leeftijd van 18-23 jaar”, vertelt Ruthann. 

Ruthann da Luz werkt al zo’n vier jaar als ambulante begeleider voor het CVD

Hoe helpt het CVD?

De gezinnen kampen met diverse problemen. Denk aan onder andere schulden, huisvestiging, opvoedproblemen en psychische klachten. Via de gemeente komen zij op basis van een Wmo-arrangement bij het CVD terecht. Het doel van de begeleiding is dat cliënten uiteindelijk zelfstandig leren wonen en functioneren binnen de samenleving.

De begeleiders hebben wekelijks contact met de cliënten. Binnen de begeleidingsgesprekken worden divers zaken samen met de cliënten opgepakt: van het aanvragen van een uitkering tot een aanmelding bij een psycholoog.  De kinderen worden niet vergeten! Ook zij krijgen binnen de begeleiding aandacht. Zo wordt hun ontwikkeling gemonitord.
Zodra cliënten de hulpverleningsdoelen hebben behaald stromen zij met urgentie uit naar een reguliere woning.   

“Wij zijn een team dat ons werk met plezier doet en vooral de samenwerking opzoekt. Op die manier willen wij ervoor zorgen dat de gezinnen weer zelfstandig en dus zonder hulpverlening hun leven kunnen inrichten”, vervolgt Ruthann. 

Nezaira: “Het CVD heeft veel voor mij betekend”

We gaan ook in gesprek met Nezaira! Nezaira (24) zit momenteel in haar laatste (examen) jaar van de opleiding Verzorgende-IG. Ook is zij de trotse moeder van twee dochtertjes (2 en 4 jaar).

Nezaira vertelt ons in de show wat het CVD voor haar heeft betekend

“Ik ben bij het CVD terechtgekomen, omdat ik graag een eigen plekje wilde voor mezelf en mijn meisjes”, vertelt Nezaira. Zij woonde thuis bij haar moeder, maar de relatie tussen moeder en dochter werd helaas zo ongezond dat het voor Nezaira niet verstandig was om thuis te blijven wonen.

“Het CVD heeft veel voor mij betekend! Het zijn super lieve mensen met een hart van goud”, vervolgt ze. Nezaira kijkt dan ook met een positief gevoel terug op haar ervaring met het CVD. Tijdens de show zal zij ons meenemen in haar persoonlijke ontwikkeling en groei!

Bekijk met de livestream!

Kijk hier mee achter de schermen van de podcast opname.

De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify,  Apple Podcasts en Tunein!  

Foto header: Alex Pasarelu via Unsplash

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *