S03E21 Chicks on Tour: Menstruatie-armoede: een bloedserieus probleem

S03E21 Chicks on Tour: Menstruatie-armoede: een bloedserieus probleem

Menstruatie is de normaalste zaak van de wereld, toch voelt dat niet altijd zo. Er hangt nog een groot taboe rondom menstrueren. Iedere dame heeft wel eens een tampon of maandverband goed verstopt onderweg naar het toilet in het openbaar. Maar waarom eigenlijk? Het is harstikke normaal, want het overkomt iedere vrouw! Voor iedereen die menstrueert zouden er middelen beschikbaar moeten zijn om de menstruatie-periode zo comfortabel mogelijk door te komen. Toch is dat niet altijd het geval. Er zijn veel mensen die geen geld hebben om maandelijks tampons, maandverband of andere menstruatiemiddelen te kopen. Uit een onderzoek van feministisch platform De Bovengrondse, blijkt dat 1 op de 10 vrouwen soms geen maandverband kan kopen. Ook in Nederland is menstruatie armoede een probleem.

Deze nieuwe Chicks and the City podcast aflevering die in het teken staat van menstruatie is onderdeel van het project Chicks On Tour. In vier weken tijd hebben jonge meiden onder begeleiding van de Chicks and the City professionals toegewerkt naar een eigen podcast aflevering en livestream uitzending. Ook zullen deze meiden een eigen Chicks on Screen tv-uitzending maken die binnenkort wordt uitgezonden op OPEN Rotterdam tv.

De participerende meiden die allemaal uit omgeving Rotterdam komen willen meer aandacht vragen voor het onderwerp om zo meiden, maar ook zeker jongens te informeren. Zij hebben het gevoel dat er op scholen te weinig wordt uitgelegd over menstruatie en wat het nou eigenlijk precies is. Zij willen menstruatie bespreekbaar maken en zo de taboes die er om heen hangen verbreken.

Duygu Yildirim
Aan tafel bij ons zat Duygu Yildirim, raadslid voor de PvdA (met portefeuille werk en inkomen, integratie/diversiteit, participatie, emancipatie en armoede en schulden). Duygu heeft een motie ingediend om via de Rotterdampas (via het Jeugdtegoed) ook menstruatieproducten te kunnen laten aanschaffen. Dit biedt gezinnen met weinig geld mogelijkheden om toch in menstruatieproducten te kunnen voorzien.

Hoeveel je kwijt bent per maand voor je menstruatie, verschilt per persoon. Sommige vrouwen kunnen een hele menstruatie doen met een pakje tampons, maar dat geldt niet voor iedereen


Ik vouwde wc-papier dubbel in plaats van maandverband te gebruiken.

Anoniem

Chicks On Tour

Chicks On Tour (COT) is een project van Chicks and the City waarmee we in samenwerking met zorg- en welzijnsinstellingen onze media experience workshops geven aan jonge meiden in de leeftijd 15-25. De participerende meiden leren alles op het gebied van media en gezamenlijk werken ze aan hun eigen mediaproducties: Een tv-aflevering, podcast en livestream. Onder begeleiding van mediamakers Natasja Morales en Aurora Peters en coördinator Suzanne Bruseker leren zij interviewen, researchen, filmen en presenteren.

De verschillende zorg- en welzijnsinstellingen, zijn o.a. WMO Radar en het Centrum voor dienstverlening (CVD).

De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *