S03E05 70 Jaar Molukkers in Nederland

S03E05 70 Jaar Molukkers in Nederland

Op 21 maart 2021 was het precies zeventig jaar geleden dat de eerste groep Molukkers per schip arriveerden aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal kwamen er zo’n 12.500 Molukkers in het voorjaar van 1951 per schip naar Nederland. Destijds dachten zij dat ze hooguit maar een paar maanden zouden blijven om daarna weer terug te keren naar hun geboorteland. Maar dat verliep uiteindelijk anders. Hoe kijkt de derde generatie jonge Molukkers naar het verleden en hoe zien zij de toekomst? In onze nieuwe podcast aflevering gaan we daarover in gesprek met historicus Joaniek Vreeswijk en fotograaf Elizar Veerman.

De geschiedenis van de Molukkers in Nederland is vaak nog erg onderbelicht. De explainer video van NOS op 3 geeft ons een beeld van die geschiedenis.

De groep Molukkers die in 1951 met de eerste boten naar Nederland kwamen werden eerst ondergebracht in onder andere oude concentratiekampen. Joaniek haar oma behoort tot die eerste groep Molukkers die zeventig jaar geleden in Rotterdam aankwam met een transportschip. In een eerder interview met FunX vertelt zij: “Ze kwam hier aan als 17-jarig meisje. Niet wetende dat ze hier haar hele leven zou blijven wonen. Pas in 1974 is ze weer voor de eerste keer naar de Molukken geweest. Haar moeder heeft ze nooit meer teruggezien.” Joaniek hecht veel waarde aan haar familiegeschiedenis en Molukse achtergrond. Zo vertelt zij in hetzelfde FunX interview: ”Het heeft bepaald hoe ik in het leven sta en wat ik als belangrijk zie. Als Molukse dubbelbloed krijg je ook de kracht, de strijdlust, de pijn en het trauma mee van jouw Molukse overovergrootouders, overgrootouders, grootouders en ouders. Ale rasa, beta rasa! Wat jij voelt, voel ik ook!”

Historicus Joaniek Vreeswijk

Hoe zien jonge Molukkers de toekomst?

In onze nieuwe podcast aflevering duiken we in de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Ook kijken we vooruit. Hoe zorgt de huidige generatie dat de geschiedenis en cultuur niet verloren gaat? We bespreken dit en meer met historicus Joaniek Vreeswijk en fotograaf Elizar Veerman.

Beluister en bekijk de livestream terug!

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen is de centrale Bibliotheek Rotterdam gesloten. Je kunt de show dan helaas ook niet live bijwonen. Maar niet getreurd! Vanaf 14:00 uur kun je wel gewoon live meekijken via YouTube. Vergeet niet te abonneren op onze YouTube channel

De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein! 

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *