S03E04 Pssst…lekker kontje! Zeg STOP tegen straatintimidatie

S03E04 Pssst…lekker kontje! Zeg STOP tegen straatintimidatie

Pssst…lekker kontje!  De meesten mensen zijn eraan gewend en negeren het. Helaas is dit nog een veelvoorkomend probleem. Welk probleem bedoelen we dan? Nou: straatintimidatie!  

De cijfers liegen er niet om
Straatintimidatie zijn (seksuele) uitlatingen of gedragingen op straat waarbij mensen op straat je irriteren, tot last zijn, kwetsen, beledigen, bedreigen of beperken in je gevoel van vrijheid. Dat kan zoiets zijn als staren, fluiten, sissen maar ook in het nauw gedreven worden of achtervolgd. In Rotterdam zijn er bijna 40% van de vrouwen wel eens achtervolgd, het gevolg daarvan is dat 61% op straat oogcontact vermijdt en de helft van de vrouwen ’s avonds bepaalde plekken vermijdt.

Iedereen heeft te maken met straatintimidatie
Straatintimidatie komt niet alleen voor bij vrouwen, maar ook bij leden van de LHBTI+ gemeenschap. Door de #metoo beweging is er meer aandacht voor het probleem gekomen. Rotterdam heeft een app ontwikkelt om straatintimidatie te melden en beboet het zelfs. Desondanks lijkt straatintimidatie maar niet te verminderen. Het is daarom belangrijk dat we over dit probleem blijven praten zodat er bewustwording plaatsvindt over dit onderwerp. Ook bij de (vaak) mannelijke plegers.

Tijdens de podcast van 12 mei gingen we dan ook in gesprek over straatintimidatie. Dit onderwerp is bedacht tijdens de Chicks and the City workshops in Delfshaven. Bijna alle meiden die aan de workshop meedoen hebben helaas wel eens te maken gehad met straatintimidatie. Tijdens de workshop heeft iedereen zich kwetsbaar opgesteld door de soms heftige verhalen met elkaar te delen. De meiden die aan dit project meewerken zijn: Ilham, Fatima, Fauve, Izzy, Lara, Sophie, Juul, Zaineb, Selenay, Roumaissa, Raouane, Lisa, Hiba, Annabella, Danisha, Savannah en Nishaya.

Nienke de Wit
Sarah Dijkstra

Onze tafelgasten waren Nienke de Wit en Sarah Dijkstra (21). Nienke de Wit is onderzoeker bij IDEM, ze heeft Culturele Antropologie gestudeerd en zet zich in om de Rotterdamse samenleving inclusiever te maken. Ze wil zich harder maken voor vrouwen en LHBTI+’ers die straatintimidatie ervaren en zal als tafelgast bij ons daar over spreken.

Sarah Dijkstra is een vierdejaars student Social Work op de Hogeschool Rotterdam, ze loopt stage bij Dona Daria en heeft zich verdiept in jeugd, vrouwen en LHBTI+’ers. Ze doet momenteel haar scriptie over hoe jongens straatintimidatie ervaren en wat zij als oplossingen zien. Ze benadert de jongens niet van uit een dader perspectief, maar vanuit een genuanceerd perspectief.

Bekijk de livestream terug!
De podcast was woensdag 12 mei om 19:00u live te beluisteren én te bekijken via ons Youtubekanaal en ons Facebookkanaal en werd uitgezonden vanuit het Maaspodium in Rotterdam. De podcast is ook te beluisteren via Spotify en de bekende podcastplatformen.


Wat anderen zeggen over straatintimidatie
Ook bekendheden Tabitha, Geraldine en Tatjana de strijd aan tegen straatintimidatie. Bekijk hier wat zij te zeggen hebben over dit onderwerp:

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *