S03E17 Chicks On Tour Crooswijk presents: de impact van (online)shaming

S03E17 Chicks On Tour Crooswijk presents: de impact van (online)shaming

De effecten van online shaming zijn enorm en kunnen lang impact hebben op het leven van het slachtoffer. In deze podcast aflevering gaan de chicks Chemaine en Lesley in gesprek met Jolinda. Jolinda is slachtoffer geweest van (online) slutshaming en is zelfs een keer op een bangalijst terechtgekomen. Wat voor impact heeft dit gehad op haar leven?

Deze nieuwe Chicks And The City podcast aflevering is onderdeel van onsnieuwe project Chicks On Tour. In vier weken tijd hebben we aan de hand van media workshops samen met de jonge moeders van het Centrum Dienstverlening in Rotterdam toegewerkt naar een eigen podcast aflevering en livestream uitzending. Ook zullen deze meiden een eigen Chicks On Screen tv-uitzending maken die binnenkort wordt uitgezonden op OPEN Rotterdam tv. 

Lesley en Nini nemen straatinterviews af voor hun aankomende Chicks On Screen aflevering.

De participerende chicks Jolinda, Lesley, Nini, Chermelany en Chemaine willen met hun mediaproducten meer aandacht vragen voor slutshaming, omdat zij dit in hun eigen omgeving veel zien gebeuren. Jolinda kan uit eigen ervaring vertellen wat de verschrikkelijke effecten van (online) shaming kunnen zijn en doet in deze podcast aflevering voor het eerst haar verhaal. Ze vertelt hoe zij op een bangalijst terechtkwam en wat dit met haar heeft gedaan. “Ik was er verdrietig over. Het is niet leuk en ik wilde dan ook weten wie het had gedaan. Ik hoorde de gekste verhalen over mezelf van mensen die ik niet kende”, vertelt Jolinda. Beluister haar ingrijpende verhaal hier terug!

Ehhh…slutshaming?

De term ‘slutshaming’ verwijst naar het bestempelen van een meisje of vrouw als slet of hoer op basis van haar seksueel gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het aantal bedpartners en de manier waarop je je kleedt. Zo kan het posten van een bikini foto op Instagram al leiden tot vervelende en nare opmerkingen. Een ongelijke genderverhouding ligt hier onder andere aan de basis (bron: stoppestennu.nl). Jongens en meisjes worden anno 2021 nog steeds anders op hun seksualiteit aangesproken. Terwijl het voor mannen vaak als stoer wordt gezien wanneer zij veel bedpartners hebben gehad, is het voor de vrouw precies het tegenovergestelde. Mannen worden gesprezen als ‘player’ en vrouwen worden veroordeeld als ‘slet’. Jongen slut-shamen meisjes vaak om hun mannelijkheid te bevestigen of om hun jaloezie te uiten wanneer ze denken dat hun vriendin interesse heeft in andere jongens. Maar ook meisjes kunnen elkaar onderling shamen. Dit gebeurt onder meer om hun eigen zelfvertrouwen op te krikken door zich te onderscheiden van de ‘slechte’ meisjes (bron: stoppestennu.nl). 

Chicks On Tour

Chicks On Tour (COT) is ons nieuwste project waarmee we in samenwerking met zorg- en welzijnsinstellingen onze media experience workshops geven aan jonge meiden in de leeftijd 15-25 en waarbij zij alles leren op het gebied van media en naar hun eigen mediaproducten toewerken (tv-afleveringen, podcast uitzendingen en livestream events). Onder begeleiding van mediamakers Natasja Morales en Aurora Peters leren zij interviewen, researchen, filmen en presenteren.

De verschillende zorg- en welzijnsinstellingen, zijn o.a. WMO Radar en het Centrum voor dienstverlening (CVD). 

De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein!

Header photo by M. on Unsplash

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *