S04E06 introvert versus extravert

S04E06 introvert versus extravert

Oke, check dit scenario: je komt binnen op een verjaardagsfeestje, de muziek staat hard en er zijn een heleboel mensen. Je kijkt om je heen maar ziet je vrienden niet direct staan en twee onbekenden komen naar je toe gedanst om met je te kletsen. Denk jij nu ‘waar is de uitgang?!’. Goede kans dat jij dan een introvert persoon bent. Maar, misschien lees je dit scenario en denk je juist “Klinkt als een gezellig feestje! Ik houd van kletsen met onbekenden” dan ben je waarschijnlijk een extravert persoon. Wat je ook bent, je moet er mee leven en anderen ook. Ingewikkeld hoor en daarom is het handig om je bewust te zijn van jezelf en andere, want dat maakt het leven wel zo prettig.

Woensdag 11 mei was Karolien Koolhof, coach voor introverten, bij ons te gast in de podcast. Chicks Lorraine, Sanne-Sophie en Lisa bespraken met haar de kwaliteiten en valkuilen van introverten en extraverten, maar kregen ook tips & tricks om het beste uit jezelf (en andere) te halen ondanks de verschillen.

Introvert, extravert en ambivert

Introvert of extravert ben je al bij je geboorte, dat veranderd in principe niet. Maar wanneer ben je wat? In het woordenboek staat bij extravert ‘op de buitenwereld gericht’ terwijl een introvert wordt omgeschreven als ‘in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam’. Oja, dan heb je ook nog ambivert, dat is een persoonlijkheidstype die er tussenin valt. Zie jij duidelijke overeenkomsten met jouw eigen persoonlijkheid of word je hier nog niet veel wijzer van? Probeer anders even deze test van wetenschappelijk tijdschrift Quest om te checken hoe introvert of extravert jij bent?

Coaching voor introverten

Karolien Koolhof is een coach voor introverten en helpt hen om het beste uit hun zelf te halen. Ze vindt dat introverte mensen zich soms te veel aanpassen aan de extraverte wereld om hen heen en dat is volgens haar helemaal niet nodig. Zo leert ze introverten hoe ze hun natuurlijke sterke punten kunnen omarmen. Karolien werkte zelf jarenlang in de journalistiek. In functioneringsgesprekken kwam er regelmatig aan bod dat ‘ze meer van zichzelf moest laten horen’, maar dat betekent voor introverten iets anders dan voor extraverten. Voor Karolien betekende dat goed en innovatief haar werk doen, maar haar baas bedoelde misschien wel dat ze meer aan het woord mocht komen in vergaderingen.

Introverten en extraverten kijken dus anders naar de wereld en naar elkaar. Het is leerzaam om te weten hoe je zelf in elkaar zit, maar ook hoe de ander in elkaar zit. Het kan je helpen als het gaat om werk, vriendschap en relaties.

Karolien besloot uiteindelijk te stoppen met haar baan en reisde voor een nieuwe opleiding de wereld over. Tijdens deze opleiding leerde ze van alles over introvert en extravert zijn, zo vertelt ze ons: “Wist je dat een derde van de wereldbevolking introvert is? Het maakt ook uit waar je je op de wereld bevindt, in Azië is het bijvoorbeeld veel meer geaccepteerd om introvert te zijn.”

Luister terug!
Benieuwd naar dit onderwerp?  Luister de podcast hier terug!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *