S04E08 Toeslagenaffaire – De Schaamte Voorbij

S04E08 Toeslagenaffaire – De Schaamte Voorbij

De toeslagenaffaire heeft duizenden Nederlanders ten onrechte tot fraudeur bestempeld en uiteindelijk slachtoffer gemaakt van een terugvorderingsbeleid. Ouders moesten duizenden, tienduizenden of soms 100.000 euro terugbetalen. Dit zorgde voor enorme schulden waardoor men in de problemen raakte. Mensen raakte hun woning kwijt, kregen psychische problemen en kregen in sommige gevallen te maken met het uit huis plaatsen van kinderen. Er is een schadevergoeding geweest van 30.000 per persoon, het is een pleister op de zere wond. Maar hoe nu verder?

In deze podcast hebben wij gepraat met de Rotterdamse Ninny Duarte Lopes en Celine Santos Pires. Ninny is zelf gedupeerde van de toeslagenaffaire. Ninny:” Ik beschrijf de toeslagenaffaire als een onzichtbare enkelband. We zijn gevangen gehouden, we hebben geen vrijheid gekend, geen ruimte gekend om dingen te doen die we wilden doen. We hebben nooit een auto gehad, zijn nooit op vakantie geweest. Al ons geld ging naar deurwaarders, daardoor konden wij onze kinderen niets extra’s geven gedurende 10-12 jaar terwijl mijn man en ik een goed betaalde baan hadden.” 

De Schaamte Voorbij
Om andere gedupeerden een hart onder de riem te steken is Ninny het initiatief ‘De Schaamte Voorbij’ Gestart. Dit startte met een lied en de videoclip ‘ Strijders’. In de video vertellen verschillende gedupeerden hun verhaal. Schaamte speelt een grote rol bij de slachtoffers van de toeslagen affaire. Ninny: “ Mijn motivatie is; we moeten de schaamte voorbij. Ik ben zelf open geweest over wat mij is overkomen en daardoor heb ik veel hulp gekregen.”

Ninny is moeder van vier kinderen. Celine, haar oudste dochter sluit ook aan in de podcast! Als oudste kind in het gezin heeft Celine ook geleden onder de toeslagenaffaire. Ondanks dat ze nooit het gevoel heeft gehad dat ze iets tekort is gekomen beseft ze dat haar gezin flink gedupeerd is. Celine, die geïnspireerd is door de strijdkracht van haar moeder, heeft zich ook aangesloten bij ‘De Schaamte Voorbij’. Op 3 juli organiseren ze lotgenotendag . Ga voor meer info hierover naar: www.instagram.com/deschaamtevoorbij_rdam

De podcast
Op woensdag 25 mei gingen de meiden van Chicks And The City samen met Ninny en Celine in gesprek. Hoe kan het dat de overheid, die er voor de mensen zou moeten zijn, hen zo benadeeld heeft? Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen, en wat kan er nu nog gedaan worden om het leed dat hen is aangedaan te verzachten?

Benieuwd naar de podcast? Luister hem hier terug!

Wil je graag nog wat meer tekst en uitleg over de toeslagenaffaire? Bekijk dan deze video waarin het wordt uitgelegd:

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *