S05E02 Je bent niet raar

S05E02 Je bent niet raar

Iedereen herkent vast wel de gedachtes: ‘Ben ik anders dan anderen? Of vinden mensen mij raar?’ Gedachtes die op elk moment van de dag ineens door je hoofd kunnen spoken. Vaak komen deze gevoelens voort uit onzekerheid, maar voor sommigen in onze samenleving komt dit gevoel helaas door de meningen van buitenaf. Denk maar eens aan mensen met autisme. Hoe je het ook wendt of keert bestaan er vandaag de dag nog altijd misvattingen, vooroordelen en stereotyperende beelden over mensen met autisme. Het gevolg? Het gevoel van anders en bovenal raar zijn. Tijd om dit te veranderen.

Acceptatie

Paula C. Durbin-Westby begon daarom in 2011 met de Dag en de Maand voor Acceptatie van Autisme. Paula heeft zelf autisme en zet zich al jaren in voor de rechten van mensen met een beperking. Ze blogt, publiceert artikelen en is spreker op het gebied van deze rechten en autisme. Volgens Paula is het in de maand april vooral van belang dat we de beweging focussen op acceptatie in tegenstelling tot bewustwording. Dat laatste hebben we namelijk als samenleving al lang geprobeerd. “Het enige wat we daarmee bereikt hebben is dat buitenstaanders meningen vormen over autisme”, aldus Paula. Vandaag de dag bestaan er daarom nog altijd misvattingen, vooroordelen en stereotyperende beelden over mensen met autisme. Daarom hoog tijd om het gesprek te starten met de echte deskundigen op het gebied van autisme. De mensen die dag in dag uit met de gevolgen van hun diagnose moeten leven.

De aflevering

In deze aflevering gingen we het gesprek aan met Madelief Maartje Verhoeven. Een twintig-jarige student die zich hard wil maken voor het bespreekbaar maken van dit onderwerp. Samen met Madelief wilden we erachter proberen te komen hoe we ervoor kunnen zorgen dat autisme meer geaccepteerd wordt in de samenleving.

Mensen met autisme worden nog altijd gezien als anders, en waarschijnlijk is dat ook zo, maar zijn we dat niet allemaal? Het thema van 2023 is daarom “Jij bent niet raar”. Dat je anders bent, betekent namelijk niet dat je raar bent.

Heb je zelf autisme of heb je mensen in je omgeving met autisme? Dan is deze aflevering zeker een aanrader voor jou! De aflevering is staat online en is dus via de bekende podcast platformen zoals Spotify te beluisteren!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *