S05E01 Wat als een van je ouders verslaafd is?

S05E01 Wat als een van je ouders verslaafd is?

In Nederland zijn er elk jaar zo een 405.000 mensen die een psychische aandoening hebben en/of verslaving hebben met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. Dit zijn meer dan een half miljoen kinderen bij elkaar. Maar hoe ziet je leven eruit als een van je ouders kamt met een verslaving of met psychische problemen? Helaas heeft dit vaak een groot effect op hun hun kinderen met een levenslange impact. Pogingen om te helpen worden niet gezien waardoor en de verdeling tussen ouder en kind zoals deze normaal is, is volledig uit balans. Ook hebben deze kinderen zelf veel meer kans op psychische problemen en/of een verslaving.

Stichting Kop Op

Voor deze podcast aflevering gaan we in gesprek met de Lincey (26) en Annemijn (22). Samen met collega’s Roxanne en Melisa zijn de meiden stichting Kop Op gestart. Na het volgen van een KOPP/KOV groep hadden ze meer behoefte aan deze verbondenheid en erkenning. KOPP/KOVV staat voor kinderen van ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Ze hadden langer behoefte aan de verbondenheid die ze voelde door het delen. van verhalen en de steun die bij elkaar wordt gezocht. Kopp Op Rotterdam is een initiatief voor jongeren met ouders met een psychische- of verslavingsproblematiek. Om de week is er een werkbijeenkomst in Rotterdam waar lotgenoten elkaar kunnen treffen. De groep is bedoeld voor jongeren tussen de leeftijd van (ongeveer) 16 – 27 jaar oud. Tijdens deze bijeenkomsten staat het verbinden van mensen, steun vinden aan elkaar en een gezellige avond hebben centraal. Daarnaast is de stichting ook een expositie gestart “KIND VAN” in samenwerking met stichting Open Mind. In Rotterdam op het Kruisplein was de expositie van 22 maart tot 11 april te zien is. Hierbij worden hun portretten afgebeeld en delen ze hun verhalen.

De podcast

Voor de podcast komen wij erachter wat het effect op het leven van deze jongeren is en proberen wij op die manier meer aandacht te creëren voor dit onderwerp. Daarnaast gaan we ook in op het persoonlijke verhaal van zowel Lincey als Annemijn.

@stichtingkoppoprotterdam

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *