S05E14 Borstkanker op jonge leeftijd

S05E14 Borstkanker op jonge leeftijd

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker en jaarlijks sterven er meer dan 3000 vrouwen als gevolg. Na het 50e levensjaar wordt de kans op borstkanker steeds groter, maar helaas blijven ook jonge vrouwen niet gespaard. 18% is zelfs jonger dan 50 jaar. Daarom een belangrijk onderwerp om aandacht voor te vragen. De regel is: hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Borstkanker bij jonge vrouwen

Borstkanker wordt vaak bij jonge vrouwen later ontdekt. Hoe jonger je bent, hoe compacter je borstweefsel namelijk is. Hierdoor zijn afwijkingen lastiger te vinden. Een ander belangrijk punt is dat de meeste mensen niet meteen denken aan borstkanker bij jonge vrouwen. Misschien heb je zelf weleens een knobbel gevoeld, maar dacht je er niks van. In de meeste gevallen is er gelukkig niks aan de hand, maar toch is het verstandig om je borsten zo nu en dan te controleren en knobbels (of andere veranderingen) te laten onderzoeken door een arts.

Kanker overkomt je

Wij mensen denken niet graag na over lastige onderwerpen zoals ziek zijn, maar helaas heb je hier geen vrije keuze in. Was het maar zo. Cancer survivor Eline van der Kulk, had ook nooit kunnen bedenken dat ze op haar 34ste de diagnose borstkanker zou krijgen.

Diagnose

In een interview met EO vertelt Eline dat ze op een avond zichzelf aan het omkleden was en kriebel voelde op haar borst. Tijdens het jeuken ontdekte ze een knobbel die ze niet eerder had gevoeld. Ze belde met een vriendin die haar had geadviseerd om de volgende dag naar de huisarts te gaan. “Gewoon voor de zekerheid”. De volgende dag kon ze gelijk terecht in het ziekenhuis waar er meteen een punctie en een biopt zijn afgenomen van haar borst. “In de tijd dat ik van de behandelkamer terugliep naar de mammacare, werd duidelijk dat er kankercellen waren aangetroffen.”

I’m a survivor

Na een rollercoaster die maar liefst twee jaar heeft geduurd, kan Eline zeggen dat ze sterker is dan ooit! Er komt namelijk veel meer kijken bij kanker dan alleen chemotherapie. Het hebben van borstkanker op een jonge leeftijd gaat voor veel vrouwen gepaard met lastige beslissingen over bijvoorbeeld wel of geen borstsparende operatie of reconstructie en/of het invriezen van eitjes. Daarnaast stelt ziek zijn de banden met de mensen om je heen en je eigen lichaam enorm op de proef.

Podcast

Allemaal onderwerpen waar we het samen met onze gast Eline van der Kulk over hebben gehad. Meer weten over Eline? Check vooral haar website Petite Retreat. Hier vertelt ze meer over haar rol als trainer en coach tijdens de Coarage Retreat. Een retreat speciaal voor vrouwen die kanker hebben gehad en hun leven weer willen oppakken.

Vanaf maandag 18 december is deze aflevering te beluisteren via de website en natuurlijk ons Spotify account.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *