Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..

….Wie is de mooiste van het land? Deze vraag herken je vast nog wel uit je jongere jaren. Misschien was dit ook wel de makkelijkste ‘open deur’-vraag die ik voor deze column kon stellen, maar het is een vraag die zeker goed past bij het onderwerp: schoonheid.

Aankomende woensdag staat dit thema centraal in de uitzending van Chicks and the City. Ik heb mij een tijdje verdiept in schoonheidsidealen en waar ze vandaan komen. Laten we beginnen met het ideaal van ongeveer 20.000 jaar geleden.

Oude lippen

Het allereerste afgebeelde schoonheidsideaal is ruim 20.000 jaar oud. Het Venusbeeldje, zoals het nu heet, laat de vrouwelijke vormen zien, maar dan extreem uitgemeten. Hele brede heupen en een goede boezem. Men denkt dat dat ideaal is ontstaan uit het beeld wat wij toen hadden over vruchtbaarheid. Dus hoe vruchtbaarder de vrouw, wat dan te zien zou zijn aan bijvoorbeeld de brede heupen, hoe aantrekkelijker ze werd gevonden door de man.

venusbeeldje

Het Venusbeeldje

 

Oké, nu even terug naar het heden. Ik ben tijdens mijn ‘onderzoek’ langs gegaan bij cosmetisch arts Rogier Meulenaar om mijn gezicht te laten beoordelen. Ik wilde dat hij voor de camera vertelde of mijn gezicht een modellengezicht is ja of nee.

Acceptatie

Mijn kaaklijn is te bonkig en mijn lippen zijn ‘te oud’ was de conclusie, maar ‘off the record’ zei hij ook dat ik mij daar niet druk moet maken. Het gaat er ook om hoe mooi ik mijzelf vind of, beter gezegd, of ik goed in mijn vel zit.

Tegenwoordig kan ik alles laten veranderen wat ik niet mooi vind aan mijzelf. Maar als ik een zelfbeeld heb met een deukje, kan ik laten doen wat ik wil. Ik vind dan altijd iets wat ik niet mooi of niet goed genoeg vind. Jezelf accepteren is denk ik de eerste stap.

Ongezond gewicht

Ik zal eerlijk vertellen dat ik dat ook niet altijd heb gedaan. Toen ik vijftien was, kreeg ik maagproblemen. Door de pijn en misselijkheid kon ik nauwelijks eten. Zonder dat ik het wilde, viel ik enorm af. Tot ik zo’n beetje geen grammetje vet meer had. Dat vond ik vreselijk om te zien bij mezelf. Ik zag er ‘ongezond’ uit.

Dat gewicht er weer aan krijgen was nog niet zo makkelijk, maar nu heb ik een gezond gewicht voor mijn lengte en leeftijd en ik zit goed in mijn vel. Ik heb weer wat vetjes op mijn buik en billen. Maakt mij dat wat uit? Nee! Ik heb een goed gewicht en ik voel mij er goed bij en daar gaat het om. Waarom zou ik mij dan vergelijken met modellen?

Voor ieder wat wils

Naast de reguliere modellen zijn de plussize modellen een deel van de markt aan het veroveren. Dat zijn, naar mijn mening, prachtige vrouwen met een gezond gewicht. Voor de maatje 34/36-modellen kan hun gewicht ook een gezond gewicht zijn en voelen zij zich super goed bij hun figuur. Het is naar mijn mening daarom ook goed dat wij nu allerlei vrouwen met verschillende maten en figuren zien in de media. Wat je als consument mooi vindt, is altijd subjectief; jouw mening.

Dat is net als jouw antwoord op de vraag: wat is schoonheid? Schoonheid – en wat iemand mooi of juist lelijk vindt – is ook voor iedereen anders. Het gaat erom dat als jij voor de spiegel staat en vraagt: spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van dit land?, dat de spiegel (jijzelf) het mooiste vindt en accepteert wie je bent en hoe je eruit ziet.

Bekijk hieronder de documentaire die ik met medestudent Manon Klaren maakte over schoonheidsidealen:

 

Share This

About the author

Sharina

Ik studeer journalistiek in Tilburg en voor mijn opleiding ben ik ook daar gaan wonen. Dat is alweer 2,5 jaar geleden. Uiteindelijk wil ik de radio kant op en bij Chicks and the City krijg ik de kans om mij te ontwikkelen, brutaal te zijn en het is natuurlijk ontzettend gezellig! Mijn andere grote passie is haken en ook dat doe ik met hart en ziel.

View all articles by Sharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *