17 JANUARI: SWEEK?

17 JANUARI: SWEEK?

Ik hoor je hersenen al kraken…Wie of wat is Sweek? Is het een game? Nope, het is geen game. Wel kan het verslavend zijn als je van schrijven en/ of lezen houdt!

Tegenwoordig zitten we allemaal vastgelijmd aan onze smartphone. We staan er mee op en we gaan er ook weer mee naar bed. Onze smartphone wordt niet alleen gebruikt voor het updaten van onze social media, maar ook om verhalen te lezen. En daar speelt Sweek goed op in.

Sweek is een gratis app die het schrijven en het lezen van verhalen een stuk makkelijker en socialer maakt. Zo kun je als schrijver jouw verhaal hoofdstuk per hoofdstuk schrijven en uploaden. Lezers kunnen eenvoudig feedback geven op de verhalen en deze ook liken, volgen en eventueel delen op social media. Op die manier ontstaat er een hechte online community bestaande uit schrijvers en lezers. Momenteel hebben meer dan 350.000 liefhebbers van verhalen zich wereldwijd aangesloten bij deze bijzondere community.

Maar wat maakt van Sweek nou echt de must have app voor de schrijvers onder ons? Nou, als schrijver kun je jouw verhalen niet alleen online delen, maar ook nog eens publiceren en zelfs verkopen via Sweek publishing.

Verder organiseert Sweek regelmatig diverse schrijfwedstrijden! Zo kun je momenteel meedoen aan een
YA contest. Deze schrijfwedstrijd organiseert Sweek in samenwerking met Uitgeverij Moon. Het is dé schrijfwedstrijd voor nieuw talent. De winnaar wint een uitgeefcontract bij Uitgeverij Moon. Hoe tof is dat!

Ook organiseert Sweek in samenwerking met de bibliotheek Rotterdam: Rotterdam Schrijft. Met deze schrijfwedstrijd willen zij heel Rotterdam aan het schrijven krijgen! Heb jij het perfecte idee voor een thriller dat zich afspeelt in een studentenhuis in Kralingen? Of een essay over de haven? Schrijf het op en stuur jouw verhaal in gelijk in! De regels? Het verhaal mag niet langer zijn dan 2000 woorden en moet zich overduidelijk in Rotterdam afspelen. Ook moet je de hashtag #Rotterdamschrijft vermelden bij het insturen van jouw verhaal via Sweek. Dit kan tot 12 maart.

Er zijn vier categorieën: volwassen beste fictie, volwassen beste non-fictie, scholieren beste fictie en scholieren non-fictie. Per categorie kiest de jury tien finalisten uit. Wat kun je winnen? In totaal worden er zes typisch Rotterdamse prijzenpakketten uitgereikt! Er is zelfs ook een prijs voor het verhaal dat de meeste volgers heeft. Daarnaast worden de finalisten opgenomen in het #RotterdamSchrijft boek van Sweek. Supertof!

Om zoveel mogelijk Rotterdammers enthousiast te maken om mee te doen, zijn een aantal prominente Rotterdammers uitgeroepen tot #RotterdamSchrijft ambassadeurs! Denk aan burgemeester Aboutaleb, de Rotterdamse stadsdichter Derek Otte, maar ook onze eigen Natasja Morales! Zij en vele anderen delen hun verhaal ter inspiratie op het platform van Sweek.

Maar hoe kun je je als Rotterdamse schrijver het beste voorbereiden op deze schrijfwedstrijd? Dat vertelden Sabine van der Plas en Daniël Brink ons woensdag in de studio!

Even voorstsabine_fullres (1)ellen…Sabine van der Plas is de medeoprichter en marketing manager van Sweek. In 2010 verhuisde zij naar Rotterdam om te studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als jurylid van de vele Sweek wedstrijden heeft Sabine al met veel plezier duizenden verhalen mogen verslinden…eh…lezen! Waar haalt zij haar inspiratie vandaan? Verre reizen en een beetje fantasie vormen de basis voor haar eigen schrijfwerk.

What about Daniël? Daniël Brink is neergestreken in de Maasstad. Daar geniet hij met volle teugen van het studentenleven. Tegenwoordig combineert hij dat met het organiseren van Rotterdam Schrijft voor Sweek! Verder is Daniël een liefhebber van muziek. En in zijn vrije tijd luistert hij graag naar snoeiharde (Rotterdamse) techno!

*De Sweek app is beschikbaar voor iOS en Android. Naast de app is er ook de website.

Ben jij een schrijver en/of verhalenverslinder? Dan mocht je deze show niet missen. Heb je de show toch gemist? Luister hem dan hieronder terug!

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *